Ινδία: Στο ακροατήριο οι Ιταλοί πεζοναύτες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αναμένεται την Τρίτη να κινήσει την διαδικασία ακρόασης της πολύκροτης δίκης των δυο ιταλών πεζοναυτών που κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο ινδών αλιέων, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματική αναστάτωση μεταξύ της Ινδίας και της Ιταλίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προγραμματίσει την ακρόαση των επιχειρημάτων των δικηγόρων υπεράσπισης, αλλά και της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί την ινδική κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στη εξέταση της υπόθεσης που είναι ιδιαίτερα λεπτή διπλωματικά.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερο

χρόνο. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να αναβάλει την ακρόαση για άλλη μέρα» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Μουκούλ Ροχατγκί. Σημείο τριβής στην υπόθεση που προκαλεί ένταση στις σχέσεις του Νέου Δελχί με τη Ρώμη είναι οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν στους δύο ιταλούς πεζοναύτες.

Η ινδική κυβέρνηση πρόσφατα συμφώνησε οι δυο ιταλοί να δικαστούν με βάση μια διάταξη με την οποία απειλούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών. Το προηγούμενο σχέδιο όριζε να δικαστούν με διαφορετικές κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και την ποινή του θανάτου. Η Ρώμη είναι έντονα ενοχλημένη με το Νέο Δελχί διότι κρατά τους πεζοναύτες στην Ινδία για δύο χρόνια χωρίς καμία απαγγελία κατηγοριών.

Η υπόθεση χρονολογείται από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012 , όταν ο Μασιμιλιάνο Λατόρε και ο Σαλβατόρε Τζιρόνε άνοιξαν πυρ κατά αλιέων, σκοτώνοντας δύο από αυτούς, μπερδεύοντας τους με πειρατές. Οι δυο πεζοναύτες ήταν μέλη της ομάδας ασφαλείας ιταλικού δεξαμενόπλοιου που διέσχιζε τον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα