Ημέρα μνήμης

Την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ναζισμού τιμούν σήμερα οι Γερμανοί, αφιερώνοντας θείες λειτουργίες, συναυλίες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις στα εκατομμύρια ανθρώπων που θανατώθηκαν από τους εθνικοσοσιαλιστές κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, ο Κόκκινος Στρατός έφθανε στο 'Αουσβιτς, κοντά στην Κρακοβία, προκειμένου να απελευθερώσει τους τελευταίους επιζώντες κρατούμενους. Δύο εβδομάδες πριν, ο σοβιετικός στρατός

είχε περάσει τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους.

Το 1996, ο τότε Πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτσογκ, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού. Η ίδια ημέρα αφιερώθηκε και διεθνώς από τον ΟΗΕ στα θύματα του Ολοκαυτώματος, το 2005.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις, τόσο υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και άλλων κρατικών φορέων όσο και από οργανώσεις που ασχολούνται με σχετικά θέματα, προκειμένου να αποδοθεί τιμή στα 6 εκατομμύρια Εβραίων, στα δύο εκατομμύρια Ρομά και Σίντι, στους ομοφυλόφιλους και στα εκατομμύρια ακόμη που βρήκαν τον θάνατο από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.

Οι σημαίες στα κρατικά κτίρια κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στο Βερολίνο έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, συναυλία με το "Ρέκβιεμ" το Τζιουζέπε Βέρντι, αλλά και εκδήλωση μνήμης από οργανώσεις ομοφυλοφίλων. Φέτος δε, καθώς η επέτειος συμπίπτει με την συμπλήρωση 80 ετών από την άνοδο το Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν πυκνώσει σημαντικά, ενώ από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλονται σχετικές ταινίες, αφιερώματα και ντοκιμαντέρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα