Ικανοποίηση Νταβούτογλου για ΕΕ

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό άνοιξαν και πάλι κεφάλαια διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αισθανόμαστεικανοποίηση για το γεγονός ότι κατά την Προεδρία της Ιρλανδίας, θα ανοίξει το πρώτο Κεφάλαιο", είπε και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται. Αυτό, θα είναι μία ωραία ένδειξη της ιστορικής φιλίας (με την Ιρλανδία)».

Απευθυνόμενος προςτους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της ιρλανδικής κυβέρνησης και υπουργό

Εξωτερικών κ. ΊμονΓκίλμορ, ο κ. Νταβούτογλου έκανε μια μικρή αναδρομή των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. «Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, η προσδοκία μαςήταν να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι«δυστυχώς, τα τελευταία εννέα χρόνια, δύο βασικά θέματα εμπόδισαν αυτή την εξέλιξη. Το πρώτο, ήταν το Κυπριακό. Εξαιτίας του Κυπριακού, οκτώ Κεφάλαια έμειναν εκκρεμή».

«Όμως, όταν τον Απρίλιο του 2004 η Τουρκοκυπριακή πλευρά είχε ψηφίσει ‘ναι' καιη Τουρκία την είχε παροτρύνει για το ‘ναι'. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε ψηφίσει ‘όχι'. Δυστυχώς παρά την αρνητική στάση της Ελληνοκυπριακήςπλευράς, οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλη. Η τουρκική πλευρά απομονώθηκε και παραγκωνίσθηκε», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Τοδεύτερο θέμα είναι οι περιορισμοί που έθεσε η Γαλλία», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός. Σημείωσε πάντως πως «το άνοιγμα ενός Κεφαλαίου κατά την Προεδρία της Ιρλανδίας είναι για την Τουρκία ένα καλό ξεκίνημα, αλλά δεν είναι ένα γιγαντιαίο βήμα».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα