Ικανοποίηση για την εφαμογή του κυπριακού προγράμματος

Την ικανοποίησή της για τη «σθεναρή» εφαρμογή από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης των στόχων του μνημονίου εξέφρασε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ωστόσο πως παρά τα θετικότερα μακροοικονομικά στοιχεία, η προοπτική παραμένει δύσκολη κι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Σε δηλώσεις της μετά την έγκριση από το ΔΣ του Ταμείου της τρίτης δόσης του κυπριακού δανείου, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «οι κυπριακές αρχές έχουν καθιερώσει ένα ρεκόρ σθεναρής πολιτικής

εφαρμογής, εκπληρώνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους με άνετα περιθώρια, κάνοντας βήματα προς την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προωθώντας διαρθρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, ενώ οι μακροοικονομικές επιδόσεις ήταν ελαφρώς καλύτερες του αναμενομένου, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, η οικονομική κατάσταση και προοπτική παραμένουν δύσκολες και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους. «Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ευρεία δημόσια υποστήριξη, είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε επίσης ότι «οι κυπριακές αρχές πρέπει επίσης να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων». Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Κριστίν Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι καταγράφηκε σταθεροποίηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα