Ηχητικό ντοκουμέντο για το plan B

Επιβεβαιώνει εκ νέου τα περί σχεδίου Β για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεδιάσκεψης που είχε με hedge funds και δημοσιοποιήθηκε αργά το μεσημέρι με τη συγκατάθεσή του. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει-ωστόσο- στον συνομιλητή του την εμπιστευτικότητα του περιεχομένου της συζήτησης, λέγοντας πως αν διαρρεύσει

κάτι στα ΜΜΕ θα διαψεύσει οτι το είπε.

Όπως αναφέρει "πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν είχαμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ, για αυτό που είχαμε εντολή είναι να διαπραγματευθούμε για ένα είδος ρύθμισης με το Eurogroup, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οτι θα καταστήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη εντός ευρωζώνης. Η εντολή πήγαινε λίγο πάρα πέρα, τουλάχιστον κατά την εκτίμησή μου, θεωρώ οτι ο ελληνικός λαός μας είχε εξουσιοδοτήσει να επιδιώξουμε ενεργητικά και δυναμικά αυτή τη διαπραγμάτευση στο βαθμό που να πούμε ότι αν δεν μπορούμε να έχουμε μία βιώσιμη συμφωνία, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε την έξοδο".

Όπως σημειώνει σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης ο πρώην ΥΠΟΙΚ, "ο πρωθυπουργός πριν γίνει πρωθυπουργός, πριν κερδίσουμε τις εκλογές τον Ιανουάριο μου είχε δώσει το πράσινο φως να καταλήξω σε ένα σχέδιο Β και συγκρότησα μία πολύ ικανή και μικρή ομάδα (...) και εργαζόμασταν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου για να δημιουργήσουμε ένα".

Ο Γ. Βαρουφάκης κάνει επίσης αναφορά και σε ορισμένα πολιτικά και θεσμικά εμπόδια όπως τα χαρακτηρίζει, τα οποία κατέστησαν δύσκολο να ολοκληρωθεί το έργο και να ενεργοποιηθεί.

"Το έργο ήταν πάνω - κάτω ολοκληρωμένο, είχαμε plan B, αλλά η δυσκολία ήταν να πάμε από τα πέντε άτομα που το σχεδίαζαν στα χίλια άτομα που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Γι αυτό θα έπρεπε να λάβω μία άλλη εξουσιοδότηση η οποία ποτέ δεν ήρθε".

Σχεδίαζαν παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Όπως σημειώνει, τα σχέδια επεκτείνονταν σε μία σειρά μέτωπα μεταξύ αυτών και ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών όσο δεν λειτουργούν τα ΑΤΜ. "Αυτό που σχεδιάζαμε να κάνουμε ήταν το ακόλουθο: υπάρχει η ιστοσελίδα της Εφορίας (...) όπου οι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν το ΑΦΜ τους και μεταφέρουν μέσω web banking χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο ΑΦΜ τους για να κάνουν πληρωμές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος κ.ο.κ. Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε (...) αποθεματικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, απλώς να έχουμε αυτό το σύστημα να λειτουργεί στο σκοτάδι και με το πάτημα ενός κουμπιού να μας επέτρεπε να δώσουμε αριθμούς pin στους κατόχους ΑΦΜ".

Ως παράδειγμα ο Γ. Βαρουφάκης έφερε την περίπτωση που το κράτος χρωστάει 1 εκατ. ευρώ σε μία φαρμακευτική εταιρεία για αγορά φαρμάκων εκ μέρους των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας. "Θα μπορούσαμε άμεσα να δημιουργήσουμε μία ψηφιακή μεταφορά σε αυτόν τον αποθεματικό λογαριασμό του ΑΦΜ της φαρμακευτικής εταιρείας μαζί με έναν αριθμό pin που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως παράλληλο μηχανισμό πληρωμών με τον οποίο θα μεταβίβαζε οποιοδήποτε μέρος αυτών των ψηφιακών χρημάτων ήθελε, σε οποιονδήποτε ΑΦΜ (...). Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενώσω οι τράπεζες θα ήταν κλειστές ως αποτέλεσμα της επιθετικής ενέργειας της ΕΚΤ".

"Αυτό είχε αναπτυχθεί πολύ καλά και θεωρώ ότι θα έκανε πολύ μεγάλη διαφορά, διότι πολύ σύντομα θα το είχαμε επεκτείνει σε εφαρμογές για έξυπνα κινητά και θα είχε γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα και φυσικά θα ήταν αποτιμημένο σε ευρώ, αλλά θα μπορούσε με εύκολο τρόπο να μετατραπεί στη νέα δραχμή".

"Η ΓΓΔΕ ελέγχεται από την τρόικα"

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι "η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντός του υπουργείου μου, ελέγχεται πλήρως και άμεσα από την τρόικα, δεν ήταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου μου, εμού ως υπουργού, ήταν υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διορίζεται μέσω μίας διαδικασίας που ελέγχεται από την τρόικα".

"Πράσινο φως" από Γ. Βαρουφάκη για hacking

Από την άλλη, συνεχίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο "Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων ελεγχόταν από εμένα ως υπουργός και διόρισα έναν καλό φίλο, έναν παιδικό μου φίλο ο οποίος είχε γίνει καθηγητής IT στο πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ. Το τοποθέτησα εκεί διότι τον εμπιστευόμουν για την ανάπτυξη του συστήματος. Κάποια στιγμή, περίπου μία εβδομάδα αφότου πήγαμε στο υπουργείο, με καλεί και μου λέει ότι 'εγώ ελέγχω τα μηχανήματα, το hardware, δεν ελέγχω το λογισμικό. Το λογισμικό ανήκει στην ελεγχόμενη από την τρόικα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.".

Όπως αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων τον εξουσιοδότησε να κάνει hacking στο λειτουργικό πρόγραμμα, "προκειμένου απλώς να αντιγράψουμε τον κώδικα της ιστοσελίδας του φορολογικού συστήματος σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του για να εξετάσει το πώς να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Και ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το ΄πράσινο φως' από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες, προκειμένου να πάμε στη ΓΓΔΕ (...) και να συνδέσουμε αυτό το laptop και να ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα".

Πηγή: capital.gr

Το ηχητικό ντοκουμέντο

Keywords
Τυχαία Θέματα