Υγεία, Νόσος, Θεραπεία

Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Σ αυτά τα ερωτήματα έρχεται για να απαντήσει η έκθεση "Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό", που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η

έκθεση προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία.

Αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας των μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων του μουσείου, που εστιάζουν σε θέματα, που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η οποία ξεκίνησε το 2009 με την έκθεση " Έρως" και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με την έκθεση "Επέκεινα".

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι τα δύο μοναδικά έργα των παιδιών του Πραξιτέλη, έργο το οποίο ήρθε από την Κω καθώς και μια χάλκινη πινακίδα του 480 π.Χ, έργο που έχει έρθει από το Παρίσι.

Η έκθεση την οποία επιμελούνται ο πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης και ο επιμελητής αρχαιοτήτων του μουσείου, Γιώργος Τασούλας, θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Χορηγός Επικοινωνίας και ο Αθήνα 9,84.

Keywords
Τυχαία Θέματα