Η Ζ. Κωνσταντοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε στις 15/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για συνάντηση Α. Τσίπρα - Β. Σόιμπλε:

«Σταθερά, έχουμε επιδιώξει να υπάρχει επαφή σε επίσημο επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διακοινώνουμε τις θέσεις

μας στους εταίρους. Από την άλλη, είδαμε κάποιες συμπεριφορές το καλοκαίρι οι οποίες ήταν αντιευρωπαϊκές και δεν προέρχονταν από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη, υπήρχε και η αναφορά από την ηγεσία του κόμματός σας περί "ανεπιθύμητου προσώπου" για την κ. Μέρκελ, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε αναφορά περί ανεπιθύμητου προσώπου, στηλιτεύτηκε όμως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πρόσκληση και η υποδοχή της κ. Μέρκελ, την ίδια στιγμή που προωθούνταν μέτρα τα οποία ήταν εξουθενωτικά και για τα οποία δεν έγινε καμία απόπειρα να μην εφαρμοστούν με αυτόν τον τρόπο, της επιβολής. Η αντίληψή μας δεν είναι ότι όταν συναντιόμαστε με κάποιον αλλοδαπό αξιωματούχο, υποβάλλουμε τα σέβη μας ή υποκλινόμαστε. Υπάρχει η διακρατική συνεργασία, οι διευρωπαϊκές επαφές και αυτές πρέπει να γίνονται σε ένα επίπεδο το οποίο δεν υποβιβάζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποβάλλουν τα σέβη τους, κυρίως σε αυτές τις συζητήσεις;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Δυστυχώς αυτό είναι το συμπέρασμα, διότι ενώ θα έπρεπε για την Ελλάδα να υπάρχει διεκδίκηση εκείνων τα οποία είναι δικαιώματά μας, βλέπουμε διαρκώς να μας υπαγορεύονται και να μας υποδεικνύονται μέτρα, πολιτικές κατευθύνσεις και εμείς να μην διεκδικούμε, να μην αντιλέγουμε».

* Για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Είδα τις ανακοινώσεις του κόμματός σας και πληροφορούμαι απ' το ρεπορτάζ και το περιεχόμενο της συνομιλίας που υπήρχε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Σαμαρά... Πάντως στη Βουλή δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση με αφορμή τις αναφορές του κ. Γλέζου. Για να μην τον αδικώ, υπήρχε η αναφορά ότι κάθε φορά να ενοχοποιείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν υπάρχουν τέτοιου είδους επιθέσεις και μάλιστα κλιμακούμενες. Και από την άλλη, υπήρχε εκείνη η αναφορά του για τις "φίλιες" προς τη Νέα Δημοκρατία δυνάμεις που, ενδεχομένως, μπορεί να βρίσκονται. Αυτή η αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις. Αναρωτιέμαι αν όλες αυτές οι αναφορές σε "προβοκάτσια" και "παρακράτος", αυτή η οπτική ερμηνεία της επίθεσης, σας βρίσκουν σύμφωνη, με δεδομένο ότι είστε στέλεχος πολύ νεότερης γενιάς...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Χθες στη Βουλή πέρασε το τρίτο μνημόνιο. Ψηφίστηκαν και δυστυχώς βρέθηκαν 163 βουλευτές για τα περισσότερα άρθρα και 151 για ένα άρθρο -το 35ο-, οι οποίοι ψήφισαν ακόμη εξουθενωτικότερα μέτρα και την αμετάκλητη εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Χθες στη Βουλή, ουσιαστικά, ετέθη η "ταφόπλακα" στην κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος. Και είναι εντυπωσιακό πραγματικά ότι αυτή την ημέρα, αυτό πέρασε στα ψιλά γράμματα των ΜΜΕ...».

Δημοσιογράφος: Είναι προφανές ότι έγινε μετατόπιση του κέντρου βάρους της ειδησεογραφίας, από τη στιγμή που είχαμε σφαίρες... Δεν είναι λογικό;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Όχι δεν είναι λογικό και είναι τουλάχιστον ύποπτο, αν όχι ενοχλητικό, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία συντεταγμένα με εισαγωγή - καρμπόν όλων των βουλευτών της, επιδίωξε να μετατοπίσει τη συζήτηση και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ από αυτό που συζητείτο, το οποίο είναι το τρίτο, κατά σειρά, πακέτο δανειακής σύμβασης...».

Δημοσιογράφος: Μου λέτε ότι υπό μια έννοια και με βάση αυτή την λογική, όπως την αναπτύσσετε, εξυπηρέτησε τις στοχεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας αυτό το χτύπημα. Υπό την έννοια της μετατόπισης του κέντρου βάρους της ειδησιογραφίας...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Άπαντες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανάλωσαν σημαντικό και το πρώτο κομμάτι της ομιλίας τους, όχι σε αυτό που συζητείτο, αλλά στο να αναφερθούν στην επίθεση. Και τα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν κατ' επανάληψη δεχτεί επιθέσεις, αλλά δεν επιδιώξαμε ποτέ ούτε να τις αποδώσουμε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε να μετατοπίσουμε το βάρος μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ούτε να αποπροσανατολίσουμε».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι απάντηση στην ερώτηση αν συμφωνείτε με την εκδοχή του κ. Γλέζου;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Όχι. Αυτό είναι η απάντησή μου στην ερώτηση, εάν αυτό το οποίο ειπώθηκε χθες στη Βουλή από βουλευτές, είναι σύστοιχο με αυτό που επισήμως το κόμμα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας είπαν».

Δημοσιογράφος: Σας ρώτησα εάν συμφωνείτε με την ερμηνεία που δόθηκε από τον σεβαστό καθ' όλα και εμπειρότατο κ. Γλέζο;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ο κ. Γλέζος δεν έκανε κάποια ερμηνεία. Αναφέρθηκε στις εμπειρίες του -τις οποίες σέβομαι- και σε παρακρατικές δράσεις. Εάν η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το παρακράτος έχει τελειώσει και δεν υπάρχει, αυτό είναι μια εκδοχή των πραγμάτων. Από την εμπειρία μου τη δικηγορική και πολιτική, δεν μου επιτρέπεται να πω ότι δεν υπάρχουν παρακρατικοί θύλακες. Το αντίθετο».

Δημοσιογράφος: Η Βουλή συζητά και ψηφίζει αύριο για την παραπομπή η μη πολιτικών προσώπων με βάση προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διάβαζα ένα κείμενο του Νίκου Αλιβιζάτου, του συνταγματολόγου, στην εφημερίδα Καθημερινή, τον είδα και στην εκπομπή Ανατροπή, υποστήριξε με πάρα πολύ μεγάλη ένταση ότι ενδεχομένως αδίκως η Βουλή και οι βουλευτές θα ψηφίσουν και θα συζητήσουν, γιατί τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Και με την νομική σας εμπειρία, συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Διαφωνώ απολύτως με τον κ. Αλιβιζάτο. Είναι ρητή η πρόβλεψη του Συντάγματος, μιλάει για παραγραφή μετά την πάροδο δύο τακτικών συνόδων της επόμενης Βουλής. Δύο τακτικές σύνοδοι σημαίνει τουλάχιστον δύο πεντάμηνα. Ρητά ορίζει το Σύνταγμα ότι η τακτική σύνοδος είναι τουλάχιστον πεντάμηνη. Επομένως, από τη στιγμή που δεν έχει παρέλθει ούτε μια τακτική σύνοδος από την προηγούμενη Βουλή, διότι προδήλως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Βουλή των δύο ημερών περιείχε δύο πεντάμηνα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει παραγραφή».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και αρκετοί συνταγματολόγοι που έχουν αυτήν την άποψη...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Η πρόβλεψη του Συντάγματος, ούτως ή άλλως, είναι ευνοϊκή για τους υπουργούς. Προβλέπει, δηλαδή, πολύ σύντομους χρόνους παραγραφής σε σχέση με όλους τους άλλους πολίτες. Το να συντμηθούν αυτοί οι χρόνοι ακόμη περισσότερο, δεν είναι απλώς αντισυνταγματικό, είναι και ακραία άδικο, γιατί ούτως ή άλλως είναι προνομιακή η μεταχείριση των μελών της κυβέρνησης. Το να γίνει ακόμη προνομιακότερη, με ερμηνείες οι οποίες δεν στηρίζονται στο γράμμα του Συντάγματος, νομίζω ότι δεν επιτρέπεται σε μια Δημοκρατία».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι το άρθρο 86 θα πρέπει να αναθεωρηθεί;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Νομίζω ότι είναι πασίδηλο ότι πρέπει να γίνει μια άλλη πρόβλεψη για τις ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης...».

Δημοσιογράφος: Και άρα να περάσουν πάλι στο κομμάτι της τακτικής δικαιοσύνης και όχι η Βουλή να μετατρέπεται σε δικαστήριο...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη έτσι όπως έχει, θέλει τους βουλευτές να μετατρέπονται σε εισαγγελείς και κατηγόρους. Τελικώς, βέβαια, η εκδίκαση γίνεται από δικαστήριο και όχι από βουλευτές...».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το κομμάτι;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Η εμπειρία μου είναι τέτοια τους τελευταίους μήνες, που θεωρώ ότι είναι προκλητική η διάθεση και η προσπάθεια από πλευράς πολλών βουλευτών να συγκαλύψουν, να υποθάλψουν, να συσκοτίσουν. Και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες».

Δημοσιογράφος: Αυτό το κομμάτι που αφορά το ζήτημα της εισαγγελικής ταυτότητας που μπορούν να πάρουν οι βουλευτές -έχετε κατηγορηθεί και εσείς γι αυτό-, θα πρέπει να αλλάξει;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σίγουρα είναι ένα σύστημα που έχει αποδείξει ότι δεν λειτούργησε. Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, ως προς τους χρόνους παραγραφής -οι οποίοι είναι προνομιακοί-, αλλά και ως προς τη διαδικασία, η οποία επιτρέπει σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ουσιαστικά να υποθάλψει κάποιον για αξιόποινη συμπεριφορά. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει γιατί τότε πια έχουμε πολιτικοποίηση της αξιόποινης συμπεριφοράς, σε αντίθεση με το αντίστροφο».

Δημοσιογράφος: Η πολιτική και νομική σας άποψη είναι ότι θα έπρεπε στην πρόταση του κόμματός σας για παραπομπή να συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ υπεύθυνη και λέει ότι γι' αυτούς που προέκυψαν, καταδήλως, ενδείξεις και αυτοί είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος οι οποίοι εξετάστηκαν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εξετάστηκαν και από τους οικονομικούς εισαγγελείς και είπαν ότι είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο αρχείο, το κράτησαν, δεν το πρωτοκόλλησαν, δεν το αξιοποίησαν, γι' αυτούς πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Για τον κ. Παπανδρέου και για άλλα πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως έχουν γνώση και ευθύνη πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Πρώτον, σε ποιο βαθμό είναι η γνώση τους, σε ποιο βαθμό έδωσαν εντολές ή δεν έδωσαν και τι έκαναν σε σχέση με την μη εφαρμογή των εντολών τους, αν έδωσαν ή σε σχέση με τη διαχείριση του αρχείου, αν δεν έδωσαν. Ειδικά για τον κ. Παπανδρεόυ έχει προκύψει από τις καταθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, οτι γνώριζε για τη λίστα και του έδωσε εντολή "προχώρα". Αυτό είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αν αυτό ισχύει, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να πει γιατί δεν ήλεγξε τον υπουργό του ή τι ενημέρωση είχε από αυτόν. Θα πρέπει επίσης να πει τι έκανε με τον υπουργό του στην Ελβετία, στο Νταβός, στο Γενάρη του '11 όταν συναντήθηκαν με το διοικητή της επίμαχης τράπεζας, της HSBC. Θα πρέπει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν, να πει τι ήταν αυτή η συνάντηση που είχαν Παπανδρέου - Βενιζέλος - Διώτης, 8 Ιουλίου του '11».

Δημοσιογράφος: Ήταν μια σύσκεψη, λέει το ΠαΣοΚ, στην οποία μετείχαν και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Το ΠαΣοΚ λέει άλλα πράγματα από αυτά που έχουν δημοσιευθεί. Και λένε όλοι άλλα πράγματα από αυτά που είπαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Διώτης στην Επιτροπή. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Διώτης είπαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι για πρώτη φορά συναντήθηκαν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Προηγουμένως, λέει έψαχνε ο κ. Διώτης τον κ. Βενιζέλο και δεν μπορούσε να τον βρει, διότι ταξίδευε στο εξωτερικό. Εδώ προκύπτει συνάντηση στις 8 Ιουλίου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αυτό δεν είναι ένα γεγονός που κανείς ξεχνάει ή παραλείπει, είναι ένα γεγονός το οποίο απέκρυψαν και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Διώτης. Να μας πουν γιατί το απέκρυψαν και να πει και ο κ. Παπανδρέου γιατί τηρεί σιγήν ιχθύος. Το ΠΑΣΟΚ λέει κάτι άλλο. Το ΠαΣοΚ μιλάει για σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών των επικεφαλής και των ιεραρχικώς προϊσταμένων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μάλιστα ήταν η τρίτη κατά σειρά. Αυτό λέει το ΠαΣοΚ. Δηλαδή το ΠαΣοΚ διαψεύδει ακόμα περισσότερο και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη, οι οποίοι λένε ότι δεν είχαν συναντηθεί μέχρι τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου. Αυτά δεν μπορεί να κυκλοφορούν έτσι, πρέπει να ελεγχθούν και θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν και να πουν τι έκαναν με αυτό το πολύτιμο αρχείο».

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει η αναφορά σας στη Βουλή απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο, να λέτε η "συνέχεια τις επόμενες ημέρες"; Υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία θα αποκαλύψετε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Απηύθυνα αυτό το ερώτημα γιατί ο κ. Βενιζέλος όσο ακόμα επικρατούσε η εκδοχή την οποία ο ίδιος και ο κ. Διώτης είχαν εμφανίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή ότι δεν είχαν συναντηθεί μέχρι αρχές Αυγούστου, πανηγύριζε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου USB ή η αλλοίωσή του στις 8 Ιουλίου του '11, τον απενέπλεκε...».

Δημοσιογράφος: Έχετε κι άλλα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Νομίζω ότι όλα τα στοιχεία όσο διερευνώνται αποκαλύπτουν και άλλες πτυχές και μεις οτιδήποτε αποκαλύπτεται, θα το αναδεικνύουμε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
ζωή κωνσταντοπούλου, νεα δημοκρατια, αθηνα, τσιπρας, σόιμπλε, καλοκαιρι, μερκελ, ελλαδα, σαμαρας, βουλη, νέα, μνημονιο, μμε, σημαίνει, ρητά, συνταγμα, συριζα, βενιζελος, συγκεκριμένο, παπανδρεου, τραπεζες, hsbc, ΠΑΣΟΚ, usb, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, βουλευτες, τι σημαινει, ρητά, γνωση, δημοκρατια, ηγεσια, καθημερινη, μμε, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, hsbc, αρθρα, αρθρο, αφορμη, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γλεζος, γραφεια, γραμμα, δεδομενο, δυστυχως, δοθηκε, διωτη, διωτης, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκχωρηση, ελβετια, ενημερωση, εννοια, επρεπε, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ισχυει, κειμενο, κομμα, λειτουργια, μηνες, νομικη, νταβος, ουσιαστικα, παπακωνσταντινου, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, τριτη, φορα, δικαιωματα, εφαρμογη, υπουργειο, κομματι, πακετο, σημαίνει, usb, θεσεις
Τυχαία Θέματα