Η Υγεία σε κρίση (μέρος β΄)

Δραματική εικόνα και αποκαλύψεις που σοκάρουν στη νέα μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84 για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που μεταδίδεται έως τις 2 το μεσημέρι. Θέμα τύχης να εξυπηρετηθούν ή και να βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο οι ασθενείς, δηλώνουν οι νέοι γιατροί που φιλοξενούνται στο στούντιο, οι οποίοι προχώρησαν σε σειρά σοβαρών καταγγελιών. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι σε καθημερινή βάση δέχονται πολιτικές παρεμβάσεις για προνομιακή μεταχείριση ασθενών

και πως στις εφημερίες έρχονται άνθρωποι με βαλιτσάκι, οι οποίοι, δασκαλεμένοι, παριστάνουν ότι πρόκειται για επείγον περιστατικό εκμεταλλευόμενοι τις γνωριμίες τους με γιατρούς.

Επίσης, κατήγγειλαν και το «φακελάκι» που κάποιοι γιατροί εξακολουθούν να ζητούν, λέγοντας ότι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην προσπάθειά τους να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αναφέρεται ο Γενικός Ιατρός και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Μαρίνος. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «το ωράριο παραβιάζει και τις καθημερινές ιατρικές πράξεις των γιατρών με αποτέλεσμα να ρισκάρουν την προσωπική τους την καριέρα αλλά και την ευθύνη που έχουν απέναντι στους ασθενείς. Όταν σε μία κανονική εφημερία μπορούμε να δούμε 100 άτομα και βλέπουμε 150 τα υπόλοιπα 50 άτομα τα βλέπουμε με κάποιο προσωπικό ρίσκο το οποίο θα το αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι, δεν θα το αναλάβει ούτε η διοίκηση ούτε το Υπουργείο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρίνος και υπογραμμίζει ότι όταν δουλεύεις σε δύσκολες συνθήκες και κάτω από πίεση το ιατρικό λάθος μοιραία μπορεί να έρθει.

Ζοφερή εικόνα και στο Τζάνειο. «Όσο περνάνε τα χρόνια το ΕΣΥ καταρρέει» δηλώνει ο παθολόγος, Νίκος Μπέλλος, ο οποίος τολμά και κάνει αυτοκριτική του ιατρικού κλαδου.
«Μεγάλες ευθύνες πέρα από την πολιτεία, που είναι συγκεκριμένες φέρουν οι ίδιοι οι γιατροί, κυρίως οι μόνιμοι, οι οποίοι κάποτε στελέχωσαν το ΕΣΥ, προσπάθησαν ίσως στην αρχή στο να δημιουργηθεί δημόσια υγεία, είχαν ένα όραμα σίγουρα, το οποίο βέβαια χάθηκε στη πορεία και η εμπειρία δείχνει ότι βολεύτηκαν κάπου με τη θέση αυτή οι περισσότεροι», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπέλλος αναδεικνύει και το χωροταξικό προβλημα που έχει το νοσοκομείο λέγοντας ότι υπάρχει μία τουαλέτα για 35 ασθενείς. «Οι θάλαμοι μας είναι οχτάκλινοι, οι συνθήκες είναι ελεεινές και ντρέπομαι γι' αυτό που έβλεπα τόσα χρόνια»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί , αναφέρεται και ένας ειδικευόμενος ψυχίατρος. «Ένας νέος γιατρός αυτό που βιώνει είναι πόλεμος, ο πόλεμος έρχεται από παντού, έρχεται από τους συναδέλφους του από τους παλαιότερους γιατρούς, έρχεται από τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και δυστυχώς πολλές φορές έχει να παλέψει με τη συνείδησή του για το αν πρέπει να κάνει κάτι σαν γιατρός ή αν απαγορεύεται να το κάνει γιατί του το επιτάσσουν οι διαταγές άνωθεν λόγω οικονομικών κυρίως προβλημάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εμείς κάνουμε εφημερίες τις οποίες δεν τις πληρωνόμαστε ή τις πληρωνόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση» λέει στον Αθήνα 9.84, ενώ περιγράφει με μελανά χρ'ωματα την κατάσταση που επικρατεί στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Υγεία σε κρίση (μέρος α')

Keywords
Τυχαία Θέματα