«Η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο»

Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα και οι διαδικασίες για την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκαν στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου παρουσία του υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Δεν τίθεται θέμα Ασφαλιστικού, ούτε ομαδικών απολύσεων, συμφώνησαν στη συνάντηση τους οι κυβερνητικοί εταίροι.Οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η επιστροφή

των επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων επίκειται αλλά το ΔΝΤ συνδέει την ημερομηνία επιστροφής με τις ενέργειες της κυβέρνησης και το Βερολίνο αποσαφηνίζει ότι δεν υπήρξε καμία διμερής συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν τα σενάρια περί εμπλοκής με την τρόικα και εξέφραζαν την εκτίμηση πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πασοκ αποφασίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού, ούτε ομαδικών απολύσεων, καθώς αυτά θεωρούνται «κλειστά». Τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου και του συνδικαλιστικού νόμου παραπέμφθηκαν προς συζήτηση σε διμερή συνάντηση . Το ενιαίο μισθολόγιο αναμορφώθηκε πριν από δύο χρόνια και ότι χρειάζεται συζήτηση για να φανεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για τη διαφορετική εικόνα που φαίνεται να παρουσίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τη συνάντηση Σόιμπλε - Χαρδούβελη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά: «Άλλο "συζήτησαν την επόμενη μέρα" και άλλο υπήρξε συμφωνία για κάποια πράγματα», σημείωσε.

Στην αποσαφήνιση ότι δεν υπήρξε καμία διμερής συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, όταν ερωτήθηκε για το χρόνο επιστροφής τη τρόικας στην Ελλάδα, δήλωσε πως η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» που αναμένει η τρόικα θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα. Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ανέφερε πως το γεγονός ότι η πρόσβασή της Ελλάδας στις αγορές εξακολουθεί να είναι επισφαλής, «όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads», δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη. «Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει» είπε ο Ράις, και πρόσθεσε πως «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές».

Keywords
Τυχαία Θέματα