«Η τρόικα έδρασε ως χασάπης»

Καταστρεπτική η δράση της τρόικας στις χώρες της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο εισηγητής της έκθεσης «καταπέλτη» του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Θέρκα, με την έκθεση να εγκρίνεται με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός ευρωβουλευτής,

η τρόικα «έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος» κι έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» από τα μνημόνια με σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Επέρριψε βαριές ευθύνες σε ΕΕ και Eurogroup, ότι έδρασαν «ωσάν η Ευρώπη να ήταν κλαμπ πιστωτών». Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ότι στις χώρες του μνημονίου προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, ενώ επικρίνεται το γεγονός ότι στον σχεδιασμό των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ζητήθηκε η γνώμη των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, και πως παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη και την ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα