Διαφωνίες των «28» για τη συμφωνία με Τουρκία

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών απασχολεί το δείπνο εργασίας των 28 ηγετών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, καθώς από αρκετές πλευρές διατυπώνονται αντιρρήσεις για την προβλεπόμενη χρηματοδότηση της Άγκυρας με 3 δισ. ευρώ και την χαλάρωση των απαιτήσεων θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Επιπλέον συζητείται η ενίσχυση της Frontex με τη δημιουργία ομάδων άμεσης δράσης, ενώ φέρονται να υποχωρούν οι φωνές που ζητούσαν ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού "Δουβλίνο 2".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν να θέσει κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο την ανάγκη οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δεν δικαιούνται ασύλου (παρ΄ όλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες), καθώς και έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις εκτός Ε.Ε. χώρες στις οποίες φιλοξενούνται, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση όμως του διεθνούς δικαίου" δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός - σε μία συγκυρία που σημαδεύεται από τις προτάσεις Βερολίνου και Κομισιόν για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

το περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "δεν γίνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν οι διακινητές".

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 22 και 23 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ για να διαπιστώσει προσωπκά την κατάσταση που επικρατεί στα σημεία εισόδου προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα