Η Θ. Φωτίου στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Θεανώ Φωτίου, μίλησε στις 6/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

             * Για την διαμάχη Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη            Γρηγορόπουλο:

«Δεν έχω καταλάβει την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λέμε πάντα, πρέπει να σκεφτόμαστε και ποιος ήρξατo χειρών αδίκων. Δεν μπορεί η νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι αυτή τη στιγμή η αιτία, όταν στην ανακοίνωσή της

λέει "η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν ο αγώνας και η ελπίδα για δικαίωμα στην ζωή". Αυτή η πρόταση δημιουργεί αυτή την -στα όρια της γελοιότητας, κατά την άποψή μου-, απάντηση της Νέας Δημοκρατίας;
Τον Μάιο του 2009, σε Φιλανδό δημοσιογράφο, ο Κάρολος Παπούλιας είπε ότι "πράγματι, τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια -θα έλεγα- εξέγερση νέων ανθρώπων που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά με τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν". Όταν ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρει την εξέγερση, θεωρώ ότι δεν είναι κουκουλοφόρος. Όταν το λέει η νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι κουκουλοφόροι; Είμαστε κουκουλοφόροι;».

                                                  * Για τις εκλογές ελεγκτικών συμβουλίων στα Πανεπιστήμια:

«Έχει δημιουργηθεί μια συνταγματική εκτροπή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας... Η ιστορία των συμβουλίων διοίκησης κρίνεται αντισυνταγματική από όλους τους συνταγματολόγους, συναδέλφους, καθηγητές και μη, που υπηρετούν στα ιδρύματα σήμερα, εξ' ου και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας έχουν προσβάλει την συνταγματικότητα αυτού του εδαφίου. Θα εκδικαστεί το Μάιο. Δεν γνωρίζω αυτή η ιστορία της νομιμότητας, σε ποια ακριβώς στοιχεία κάνει έκκληση, σε μια κοινωνία η οποία βλέπει ότι η κυβέρνηση παρανομεί. Για παράδειγμα, δίνει ίσα επαγγελματικά δικαιώματα στα κολέγια, στους πτυχιούχους των τριών και δύο μάστερ που κάνουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τους πτυχιούχους των πενταετών σπουδών, χωρίς όμως να δέχεται να αναγνωρίσει ότι οι πενταετείς σπουδές της Ελλάδας είναι μάστερ. Ποιος παρανομεί εδώ;».

Δημοσιογράφος: Εσείς συμφωνείτε με τέτοιες δράσεις ή απλώς τις κατανοείτε;

Θ. Φωτίου: «Ανήκω σε ένα κόμμα το οποίο τηρεί τη νομιμότητα. Αλλά δεν μπορώ να μην κατανοώ νέους ανθρώπους, δεν μπορώ να μην κατανοώ ότι υπάρχει αδικία που, όταν το κράτος κυρίως παρανομεί, οι νέοι εξεγείρονται».

Δημοσιογράφος: Δεν μπορώ να κατανοήσω την μεγάλη συμμετοχή διδασκόντων σε αυτή την διαδικασία, αν είναι έτσι...

Θ. Φωτίου: «Μην ξεχνάτε ότι όλοι αυτοί ψήφισαν ομόφωνα. Δεν υπάρχει κανείς από αυτούς που να μην διαφωνεί με αυτό το νόμο, θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του συμβουλίου διοίκησης, διότι θίγει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ωθούνται λοιπόν εξ' ανάγκης σε μια εξαιρετικά επισφαλή ψηφοφορία, η οποία είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Δημοσιογράφος: Εσείς ψηφίσατε;

Θ. Φωτίου: «Εσείς θα δεχόσασταν να ψηφίσετε
Keywords
Τυχαία Θέματα