Η Τεχεράνη δεν επιβεβαιώνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ

Ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό Ιράκ, αν και χωρίς συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποδέχθηκαν σιωπηρά αυτήν την απροσδόκητη επιχειρησιακή υποστήριξη.Ωστόσο, το Ιράν δεν επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ.

"Δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική του Ιράν για την χορήγηση βοήθειας και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους ιρακινούς αξιωματούχους στον αγώνα κατά του Daech", δήλωσε στην Τεχεράνη

ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μαρζίεχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Δεν επιβεβαιώνω τις πληροφορίες για στρατιωτική συνεργασία με το Ιράκ. Προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων", πρόσθεσε.

"Εχουμε στοιχεία ότι προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές με αεροσκάφη F-4 Phantom τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Οι ιρανικές αεροπορικές επιδρομές, που τονίζεται ότι δεν έγιναν σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, εκφράζουν την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να συμμετάσχει στην εκστρατεία απόκρουσης του Ισλαμικού Κράτους, που αποτελεί κοινό εχθρό και απειλή για τα αντίστοιχα συμφέροντα των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις του Τζον Κίρμπι ακολούθησαν τη μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera εικόνων με αεροπλάνα που μοιάζουν με τα F-4, που χρησιμοποιεί η ιρανική αεροπορία. Τα αεροσκάφη αυτά πραγματοποιούσαν επιδρομές κατά στόχων στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε σημειώσει νωρίτερα ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση του Ιράκ και όχι στην Ουάσινγκτον να συντονίσει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

"Πραγματοποιούμε αεροπορικές επιχειρήσεις επάνω από το Ιράκ. Το κάνουμε σε συνεννόηση με την ιρακινή κυβέρνηση. Η διαχείριση του ιρακινού εναέριου χώρου ανήκει στην ιρακινή κυβέρνηση", είχε τονίσει ο Τζον Κίρμπι.

"Τίποτε δεν έχει μεταβληθεί ως προς την πολιτική μας, σύμφωνα με την οποία δεν συντονίζουμε την δράση μας με τους Ιρανούς", πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας την θέση αρχής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Αν και το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως συζητήσει τους τρόπους αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο περιθώριο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ουάσινγκτον φροντίζει να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι δύο χώρες δεν έχουν στρατιωτική συνεργασία.

Μπορεί λοιπόν ΗΠΑ και Ιράν "να μην συντονίζουν την στρατιωτική τους δράση", ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κινήσεις των ιρανικών μαχητικών στον ιρακινό εναέριο χώρο ανιχνεύθηκαν αμέσως από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Τα F-4 Phantom είναι παλαιά μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοπιοιήθηκαν από τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια.

Το αεροπορικό κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στο Κατάρ είναι αρκετά εξοπλισμένο ώστε να ανιχνεύει τέτοιου είδους κινήσεις, άλλωστε διαχειρίζεται όλες τις αεροπορικές επιχειρήσεις καταδιωκτικών, βομβαρδιστικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις επάνω από το Ιράκ και τη Συρία σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εκτός της πρόσφατης αεροπορικής δραστηριότητας, ο ιρανικός στρατός είναι δραστήριος σε χερσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, καθώς και μονάδες των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Ιρανικά όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών έχουν εξοπλίσει επίσης ορισμένες ιρακινές στρατιωτικές μονάδες.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών από ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ιράν έχει επίσης θέσει στη διάθεση του Ιράκ Soukhoi Su-25, τα οποία, σύμφωνα με φήμες, κυβερνώνται από ιρανούς πιλότους.

Επίσης ιρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως κατά τους τελευταίους μήνες κάνει λόγο για τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Γάσεμ Σολεϊμάνι, στενός συνεργάτης του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και διοικητής της δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στην απελευθέρωση ιρακινών περιοχών που βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληθώρα φωτογραφιών του Σολεϊμάνι μαζί με τους ιρακινούς στρατιωτικούς και πεσμεργκά στα μέτωπα των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα