Η Σ. Βούλτεψη στον ΑΘΗΝΑ984

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στις 19/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτό να πάρουμε την έγκριση από τους δανειστές μας και για περισσότερες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και να δούμε και επί της ουσίας ελαφρύνσεις; Η αντιπολίτευση και πολλοί από την αγορά λένε ότι οι περισσότερες δόσεις δεν αλλάζουν το ποσό που θα πληρώσουμε. Θα υπάρχουν και ελαφρύνσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες;

Σ. Βούλτεψη: «Η αντιπολίτευση
είναι "Ωνάσηδες". Έχουν πάρα πολλά λεφτά αυτοί οι άνθρωποι... Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Θα τα δώσουν αυτοί προφανώς τα λεφτά, από αυτά που έχουν. Φαίνεται ότι προφανώς λεφτά ακόμα υπάρχουν, για να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Παρόλα αυτά, το θέμα των δόσεων, για εμένα, είναι ένα μη θέμα. Ξεκίνησε μία συζήτηση, λες και δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο... Είναι η τρίτη μέρα, νομίζω, που ασχολούμαστε με το αν οι δόσεις θα είναι 6 ή 7. Αυτό έχει να κάνει σαφώς με το τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν τώρα στον ΕΝΦΙΑ, τι διορθώσεις των λαθών, που είναι απαραίτητες και γι' αυτό έχει δοθεί η παράταση του ενός μηνός. Ο μήνας αυτός δεν χάνεται, απλώς δεν θα πληρώσουμε αυτή τη δόση. Δεν έχει χαθεί από το ημερολόγιο. Απλώς έγινε αυτό το λάθος και πλέον υπήρξε αναβολή καταβολής της πρώτης δόσης και πήγε τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τρίτη μέρα συζητάμε για 6 ή 7 δόσεις... Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ξέρει ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έχει αναβληθεί η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Να λέμε κάθε φορά το σίγουρο. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω την έκταση του λάθους, τι διορθώσεις γίνονται, τι βελτιώσεις μέσα σε όλα αυτά μπορεί να γίνουν ακόμη, για να πάω στο επόμενο βήμα, δηλαδή τι θα κάνω του χρόνου τον Μάρτιο... Ο κόσμος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ αντελήφθη ότι εδώ επρόκειτο σαφώς περί λάθους. Άλλα τα της βαριάς φορολογίας, άλλα αυτά τα οποία λένε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης από τον πρωθυπουργό, ως προς τα στάδια, τους σταθμούς των φοροελαφρύνσεων. Εδώ μιλάμε για ένα καθαρό λάθος. Φαντάζομαι εγώ -που δεν ασχολούμαι πάρα πολύ με αυτά-, ότι κάποιος έβαλε έναν αριθμό σε ένα κουτάκι -ας πούμε-, κάτι τέτοιο φαντάστηκα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω ότι έχω και δίκιο».

Δημοσιογράφος: Η διόρθωση αυτού του λάθους δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό που έχει υπολογιστεί να εισπραχθεί, τα 3,2 δισ.;

Σ. Βούλτεψη: «Όχι, γιατί ήταν ήδη υπερεκτιμημένο το ποσό. Δηλαδή, υπάρχει το περιθώριο να διορθωθεί αυτό το λάθος. Εξάλλου, το γεγονός ότι έγινε το λάθος, δεν σημαίνει ότι αυτό είχε στο νου της να εισπράξει η διοίκηση. Έγινε λάθος, πώς το λένε δηλαδή; Κάποιος ο οποίος έπρεπε να πληρώσει 200 ευρώ, του ήρθε να πληρώσει 12.000. Δεν σημαίνει ότι οι 12.000 είναι υπολογισμένες στο ποσό».

Δημοσιογράφος: Είναι αναστρέψιμη, πολιτικά, η ζημιά που έχει γίνει στην κυβέρνηση από όλη αυτή τη φασαρία με τον ΕΝΦΙΑ;

Σ. Βούλτεψη: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι που μετράει. Βεβαίως τα λάθη έχουν τη σημασία τους, αλλά ο κόσμος, στο τέλος, επειδή όλοι μας κάνουμε λάθη... Η έννοια του λάθους υπάρχει μέσα στη συνείδησή μας, δεν νομίζω δηλαδή ότι έχει παίξει τόσο ρόλο. Πιο πολύ ο κόσμος αυτό που ζητάει είναι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της φορολογίας, παρά να ασχοληθεί με το λάθος».

Δημοσιογράφος: Άρα θεωρείτε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ζημιά για την κυβέρνηση, πολιτικά;

Σ. Βούλτεψη: «Από το λάθος, δεν νομίζω. Το λάθος γίνεται αντιληπτό από όλους. Και ο τελευταίος Έλληνας κάνει λάθος. Το λάθος το αναγνωρίζεις και το διορθώνεις».

Δημοσιογράφος: Ως προς τον οδικό χάρτη, θα περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει μείωση κάποιου κομματιού της φορολογίας από τη ΔΕΘ;

Σ. Βούλτεψη: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω κάτι τέτοιο σήμερα, γιατί τότε θα ήταν σαν να υποκαθιστούσα τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός θα κάνει τις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι ο τελικός μας σκοπός είναι ακριβώς οι φοροελαφρύνσεις, δηλαδή η αποκλιμάκωση της φορολογίας. Και βέβαια η έξοδος από την κρίση, η έξοδος από το μνημόνιο, να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, να μην ξανακάνει ελλείμματα, γιατί αν είναι να πηγαίνουν όλα καλά και να έχουμε ελλείμματα, τότε δεν είναι δυνατόν να αντιστοιχούν για πάντα οι αριθμοί και να ευημερούν για πάντα οι άνθρωποι. Άρα, λοιπόν, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, πρέπει να ακολουθηθούν κάποια στάδια. Τα πιο επώδυνα από αυτά έχουν ακολουθηθεί. Από εδώ και πέρα, βλέποντας ότι πιάνουμε τους στόχους -το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε βγει στις αγορές, χθες αναβαθμίστηκαν και τα ομόλογά μας-, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, τώρα λοιπόν μπορούν να γίνουν και τα επόμενα βήματα. Αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα