«Η Ρωσία δεν θα αλλάξει τη συμφωνία ΕΕ- Ουκρανίας»

Στη Ρωσία δεν θα επιτραπεί να τροποποιήσει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, είπε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία έχει οριστεί να αναλάβει στη νέα Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα το επιτρέψω, αν επιβεβαιωθεί (σ.σ. ο διορισμός της στην Κομισιόν) και η Επιτροπή δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία
να τροποποιήσει τη συμφωνία» σύνδεσης, ανέφερε η Σουηδή Μάλμστρεμ κατά τα διάρκεια της ακρόασής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου εξετάστηκε ο διορισμός της ως νέας επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ. Η Μάλμστρεμ υπενθύμισε ότι τη συμφωνία μπορεί να ακυρώσει μόνο η ουκρανική πλευρά.

Οι Ρώσοι «έχουν εκφράσει ανησυχίες, πολλές ανησυχίες, και από όσο μπορώ να κρίνω οι περισσότερες είναι οικονομικές», ανέφερε η Μάλμστρεμ προσθέτοντας ότι ελπίζει με την συμφωνηθείσα 15μηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Ουκρανίας η οποία συμφωνήθηκε προ ημερών, θα δοθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ ) για την τροποποίηση της συμφωνίας σύνδεσης των Βρυξελλών με το Κίεβο για την οποία η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι θα προκαλέσει ζημία στην οικονομία της, και έχει απειλήσει να περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη ρωσική αγορά, εάν το Κίεβο υλοποιήσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ρωσία θέλει να αφαιρέσει πάνω από 2.000 προϊόντα που έχουν επιλεγεί να περνούν αδασμολόγητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξηλώνοντας επί της ουσίας περίπου το ένα τέταρτο της συμφωνίας.

Η Μόσχα επιδίωκε το Κίεβο να ενταχθεί στη δική της ζώνη ελεύθερου εμπορίου, προσπαθώντας να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία και σε άλλα ανεξάρτητα κράτη πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης και ιδιαίτερα εκείνες τις χώρες από όπου περνούν ρωσικοί αγωγοί ενέργειας και υπάρχει μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα