Η «πυρηνικοποίηση» της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Του Χρήστου Καπούτση

Δεν γνωρίζω αν η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας είναι ευλογία ή κατάρα. Ωστόσο , η  δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου αφήνει πάντα αναπάντητα κάποια κρίσιμα ερωτήματα όπως:

1. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, δεδομένου ότι, η διάχυση της πυρηνικής ενέργειας δεν «σέβεται» τα κρατικά σύνορα;

2. Τι γίνεται με τα πυρηνικά απόβλητα;

3. Αν η απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας από ένα κράτος, θα περιοριστεί μόνο στην κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, ή θα επεκταθεί και στην δημιουργία
στρατιωτικών-πυρηνικών όπλων;

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία προχωράει στη δημιουργία  του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού, που βρίσκεται  απέναντι από την Κύπρο, σε μια αποδεδειγμένα σεισμογενή περιοχή.

Το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου σχεδιάζει κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού εργαστήριου στο Ακκουγιού. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι οι  οικολόγοι Ευρωβουλευτές σύντομα θα φέρουν το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο, πολιτικές αντιδράσεις από τις Κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών, δεν υπάρχουν...

Βέβαια εδώ προκύπτει και ένα  ερώτημα: Γιατί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλεί τόσες σφοδρές αντιδράσεις, ενώ το αντίστοιχο της Τουρκίας, δεν  φαίνεται να πολύ-απασχολεί τη Δύση;

 Απλώνεται ο πυρηνικός εφιάλτης                                           
 
Η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Ισραήλ και οι αμερικανικές εκλογές, είναι θεματικές ενότητες,  που συνδέονται με σχέσεις αλληλεπίδρασης και δημιουργούν γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις με ιδιαίτερη πολιτική  βαρύτητα.

Το Ισραήλ  συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο αεροπορικού πλήγματος κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και μάλιστα σύντομα, ίσως τους προσεχείς μήνες!

Η Ισραηλινή  κυβέρνηση του Μπέτζαμιν Νετανιάχου προβάλλει ισχυρά επιχειρήματα, που μάλλον πείθουν σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης. Ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ότι η  μετεξέλιξη του εμπλουτισμού ουρανίου σε κατασκευή πυρηνικού όπλου,  θα καταστήσει το Ισραήλ όμηρο του Ιράν. Παρόλα αυτά το φιλειρηνικό κίνημα του Ισραήλ είναι ισχυρό και αντιδρά έντονα στα στρατιωτικά σχέδια Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων,   καθώς και σημαντικοί αμερικανοί αναλυτές, αντιδρούν στην ιδέα μίας καταιγιστικής αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης στο Ιράν με στόχο τα κέντρα εμπλουτισμού ουρανίου. Όχι μόνον διότι δεν επιθυμούν την εμπλοκή σε μία σύγκρουση,  που θα προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και αναβίωση της τρομοκρατίας. Αλλά και διότι,  υποθέτουν ότι ένα πυρηνικό Ιράν δεν θα προκαλέσει οπωσδήποτε πόλεμο,  αλλά μία ισορροπία του τρόμου στην περιοχή.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, προχώρησε στην πιο ξεκάθαρη, μέχρι στιγμής, αποσ
Keywords
Τυχαία Θέματα