Η πρώτη επέτειος χωρίς τον Αμερικάνο

Η 4η Απριλίου του 1968 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η ημερομηνία θεμελίωσης των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού μπάσκετ όταν η ΑΕΚ ύψωνε στον ουρανό του Καλλιμάρμαρου το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για τη χώρα μας έχοντας νικήσει την πανίσχυρη τότε Σλάβια Πράγας με 89-82.

Μπροστά σε 80.000 οπαδούς που αποτελεί ακατάρριπτο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε αγώνα μπάσκετ, οι "ήρωες" του Νίκου Μήλα έγραψαν την πρώτη χρυσή σελίδα, τόσο της ευρωπαϊκής ιστορίας τόσο της ΑΕΚ όσο
και ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ!

Έχοντας ξεπεράσει στην πορεία προς το θρόνο, τα εμπόδια της Βιτόρια, της Ροαγιάλ και της Βαρέζε, ο Γιώργος Αμερικάνος, ο Γιώργος Τρόντζος, ο Χρήστος Ζούπας και τα άλλα παιδιά της "χρυσής" ομάδας της ΑΕΚ κατέκτησαν τον τίτλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων έχοντας στο πλευρό τους 80.000 κόσμο αλλά και όλους τους Έλληνες καθηλωμένους στα ραδιόφωνα τους.

«Ήταν αμέσως μετά τον τελικό με τη Σλάβια, όπου ο Γιώργος πήρε το κύπελλο μαζί του και μας είπε ότι θα το φέρει "αργότερα". Πιο αργά πήγαμε στα μπουζούκια, όπου τον είδαμε χωρίς το κύπελλο. Πολύ απλά γιατί το είχε πάρει στο σπίτι του και για τρεις μέρες κοιμόταν αγκαλιά με αυτό και δεν τον είδαμε τουλάχιστον για μια εβδομάδα», θυμάται γελώντας ο Χρήστος Ζούπας για τον Γιώργο Αμερικάνο, ο οποίος φέτος είναι ο μεγάλος απών στην 46η επέτειο της κατάκτησης, αφού έφυγε απ΄τη ζωή, έχοντας πάρει σίγουρα μαζί του αντίγραφο του Κυπέλλου για τα μπασκετικά γήπεδα του Παραδείσου.
Keywords
Τυχαία Θέματα