Η ονοματοδοσία του υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ

«Η κατασκευή του υπερσύγχρονου αυτού οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια» είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας του υποβρυχίου «Πιπίνος», η οποία έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσία του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου της Βουλής

Β. Μειμαράκη , υπουργών της Κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Η πολύκροτη υπόθεση των Υποβρυχίων, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής περιόδου, που έπληξε το κύρος του πολιτικού κόσμου, που προκάλεσε προβλήματα στην ισχύ του πολεμικού μας Ναυτικού, που έβαλε «λουκέτο» στη μεγαλύτερη ναυπηγοκατασκευαστική μονάδα της χώρας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλεία τους εκατοντάδες άνθρωποι και που επιβάρυνε το Δημόσιο Ταμείο με περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ, φαίνεται ότι οδεύει προς την οριστική διευθέτηση.
Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, που μετά την παραλαβή του υποβρυχίου 214 S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπό την επίβλεψη στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσαν την ναυπήγηση του υποβρύχιου S121 ΠΙΠΙΝΟΣ, που πλέον ανήκει στην δύναμη του Στόλου, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την άμυνα της χώρας μας.

«Τα Ναυπηγεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας. Δεν νοείται», τόνισε ο πρωθυπουργός, «μια ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η χώρα μας, να μη διαθέτει την αντίστοιχη ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει». Και καταλήγοντας ο Α. Σαμαράς επισήμανε: «Περνάμε σε μια νέα εποχή και ο στόχος μας είναι η νέα Ελλάδα, η Ελλάδα του αύριο να είναι μια χώρα προόδου, κύρους και κυρίως εθνικής αυτοπεποίθησης».

Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων, που οι Γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες και ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ι.Σαφα, τα είχαν αφήσει να σαπίζουν στα υπόστεγα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οφείλεται, βασικά , στην αποφασιστικότητα του ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο και στην υπευθυνότητα που επέδειξε ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευαγ. Αποστολάκης , οι οποίοι προέβηκαν σε συντονισμένες ενέργειες , επωφελείς για την Οικονομία και το Πολεμικό Ναυτικό.
Την 15η Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, η συμφωνία με τα ΕΝΑΕ αναφορικά με το πρόγραμμα των Υ/Β (Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ-ΜΑΤΡΩΖΟΣ-ΚΑΤΣΩΝΗΣ-ΩΚΕΑΝΟΣ), η οποία κυρώθηκε από την Βουλή με το άρθρο 26 του Ν. 4258/2014, σύμφωνα με το οποίο ανατίθεται στο Πολεμικό Ναυτικό η ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών των υποβρυχίων, για την πιστοποίησή τους και την επιχειρησιακή τους ένταξη στο Στόλο.

Από 6 έως 23 Μαΐου 2014 το ΠΝ προσκάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις Απασχόλησης. Ανταποκρίθηκαν 826 εργαζόμενοι που το ΠΝ ανέλαβε να καλύψει πλήρως τις αποδοχές τους. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το σύνολο των υποδομών της ΕΝΑΕ, με μέριμνα και έξοδα του ΠΝ, που απαιτούνται για την υποστήριξη των εργασιών επί των ΥΠΟΒΡΥΧΊΩΝ.

Το κόστος για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό ενός, ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 180 εκατομ. ευρώ, που απαιτούσε ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Αραβολιβανεζος επιχειρηματίας Ισκανταρ Σάφα.

Μέχρι τώρα, η διαδικασία φόρτισης των συστοιχιών ολοκληρώθηκε στα Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ-ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ.
Από τις μέχρι τώρα εργασίες ενεργοποιήσεως των Υ/Β και τους ελέγχους, που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει εντοπιστεί κάποια σημαντική βλάβη, η οποία θα είχε σαν συνέπεια την παρεμπόδιση της ομαλής συνέχισης του έργου.
Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και τα στοιχεία από την πορεία των εργασιών προγραμματίζονται τα ακόλουθα:
- Μετά την καθέλκυση του Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ την 6 Οκτωβρίου 2014 έναρξη δοκιμών εν πλω (SAT) περί τα τέλη μηνός Νοεμβρίου 2014.
- Καθέλκυση του Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ περί Οκτώβριο 2014 και έναρξη δοκιμών εν πλω (SAT) περί τις αρχές μηνός Δεκεμβρίου 2014.
- Καθέλκυση του Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ περί τα τέλη μηνός Δεκεμβρίου 2014 με αρχές Ιανουαρίου 2015 και έναρξη δοκιμών εν πλω (SAT) περί τα μέσα μηνός Μαρτίου 2015.
- Για το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ δεν υφίσταται ακόμη εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα.

Μετά την τελετή καθέλκυσης, ο Δ. Αβραμόπουλος προέβη στην ονοματοδοσία του Υ/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ» υπογραμμίζοντας:

«Εξ ονόματος της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού λαού σε ονομάζω «ΠΙΠΙΝΟΣ» προς τιμήν μιας ηρωικής φυσιογνωμίας των Ναυτικών αγώνων του 1821. Εύχομαι να είσαι πάντα καλοτάξιδο, να πλέεις ασφαλώς εν επιφάνεια και εν καταδύσει και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στο πλευρό σου.»

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα