Η Ντ. Μπακογιάννη στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στις 12/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για διαπραγμάτευση με την Τρόικα: "Ουσιαστικά γίνονται δύο πράγματα, μία επικοινωνιακή και μία ουσιαστική διαπραγμάτευση":

«Νομίζω ότι παρακολουθούμε μία κατάσταση, την οποία θα πρέπει να εντάξουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συντελείται.
Ουσιαστικά γίνονται δύο πράγματα. Μία επικοινωνιακή και μία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Υποθέτω, δηλαδή, γιατί δεν συμμετέχω σε αυτές... Η ανάγνωσή μου είναι ότι υπάρχουν δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, μία με τα επικοινωνιακά όπλα της κάθε πλευράς και μία με την ουσία στην οποία διαπραγματεύονται. Ακούω εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Άκουσα, χτες το βράδυ, τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος άφησε το παραθυράκι ανοιχτό. Άκουσα όμως και την κ. Βούλτεψη, σήμερα το πρωί, η οποία ευθέως και κατηγορηματικά είπε ότι η διαπραγμάτευση θα λήξει στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Να σταθούμε στην ουσία. Υπάρχει μια ουσία, η οποία λέει ότι έχουμε υπογράψει ορισμένες δεσμεύσεις της χώρας μας εδώ και ένα - ενάμισι χρόνο, τις οποίες δεν έχουμε υλοποιήσει. Επ' αυτού καλούμαστε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε ήδη υπογράψει και συμφωνήσει. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σκέλος που είναι αυτό το οποίο η Τρόικα -αν θέλετε-, προσθέτει στον λογαριασμό. Παρακολουθούμε μία Τρόικα η οποία κινείται εν κενώ. Δηλαδή, σαν να μη λαμβάνει υπόψη της τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή τη χώρα και τι πραγματικά συμβαίνει και στην Ευρώπη... Η Ελλάδα έκανε μία σημαντική προσπάθεια, η οποία κατεγράφη απ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Έχει αργοπορήσει σε ορισμένες αποφάσεις -και εκεί λέω και εγώ ότι πρέπει να τις εφαρμόσουμε το ταχύτερο δυνατόν-, αλλά από την άλλη μεριά, τα πρόσθετα τα οποία εμφανίζεται να ζητάει η Τρόικα, αυτή τη στιγμή, είναι πραγματικά υπεράνω των δυνατοτήτων και των αντοχών αυτού του λαού».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και ένα πραγματικό γεγονός, ότι θα πρέπει να συνταχθεί η τελευταία έκθεση αξιολόγησης. Εάν δεν υπάρξει αυτή η έκθεση και -όπως λέτε-, η Τρόικα συνεχίσει να κινείται εν κενώ -ορισμένες φορές δίνει την εντύπωση ότι ενδεχομένως κινείται και εκτός των πολιτικών δεσμεύσεων που η θεσμική ευρωπαϊκή πλευρά έχει αναλάβει-, πώς θα πορευθεί η χώρα;

Ντ. Μπακογιάννη: «Είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε στο τέλος της ημέρας. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η άλλη επιλογή, την οποία προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτή η διαπραγμάτευση, σε όλα τα επίπεδα, να εξαντληθεί. Και η Τρόικα θα το καταλάβει. Δεν είναι υπεράνω των πολιτικών αποφάσεων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουμε εφαρμόσει και εμείς αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί».

* "Δεν είμαι απολύτως βέβαιη τι ακριβώς εννοεί ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του":

Δημοσιογράφος: Διαφαίνεται ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης -και θα διευκρινίσω ότι διαφαίνεται αυτό από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου-, είναι να υπάρξει μία τεχνητή παράταση της επιτήρησης και υπογραφή της συμφωνίας μετά τις εκλογές, προκειμένου αυτό ακριβώς το πλαίσιο να χρησιμοποιηθεί ως εκλογικό διακύβευμα, ενόψει της προεδρικής εκλογής. Ισχύει αυτό;

Ντ. Μπακογιάννη: «Τι να σας πω; Δεν είμαι απολύτως βέβαιη τι ακριβώς εννοεί ο κ. Βενιζέλος. Επειδή είμαι ένας άνθρωπος πιο πραγματιστής, στην πράξη, αυτό που πρέπει να συμβεί χρονικά είναι η αξιολόγηση της Τρόικας, το τέλος αυτού του μνημονίου στις 31 Δεκεμβρίου και η αρχή της νέας συμφωνίας -βρήκα πολύ έξυπνο τον τίτλο της εφημερίδας "Το Βήμα", περί συμφώνου συμβίωσης-, η οποία περιέχει την χρηματοδοτική προληπτική γραμμή και την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, όταν βγαίνει στις αγορές, έχει από πίσω της δίχτυ ασφαλείας. Ταυτόχρονα, όμως, εφαρμόζει τις συμφωνίες που αναλαμβάνει ενόψει αυτής της χρηματοδότησης. Αυτά χρονικά -για να τα δούμε με πραγματικούς όρους και όχι ιδεατούς-, θα μας οδηγήσουν πράγματι πολύ κοντά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Λογικά... Στις 8 Δεκεμβρίου είναι το Eurogroup... Υπάρχει και το κακό σενάριο. Αλλά λέμε, αν πάνε όλα τέλεια...».

* "Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει":

Δημοσιογράφος: Και άρα αυτό θα είναι ένα κομμάτι του εκλογικού διακυβεύματος...

Ντ. Μπακογιάννη: «Το εκλογικό διακύβευμα -κατά τη γνώμη μου-, είναι πολύ πιο μεγάλο. Είναι -από τη μία μεριά-, μία δύσκολη, εξαιρετικά επώδυνη πορεία, την οποία έχει πίσω του ο ελληνικός λαός, με τα δειλά - δειλά καλύτερα που έρχονται. Από την άλλη μεριά, έχει μία απίστευτη ανασφάλεια ως προς το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί. Διότι υπάρχουν οι μεν που ερμηνεύουν τη στροφή του κ. Τσίπρα, ως προς την πλήρη ταύτισή του με αυτό το οποίο λέγεται ευρωπαϊκό πρότυπο. Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι είναι αδύνατον ο κ. Τσίπρας να κάνει όλα αυτά τα οποία λέει, αλλά τουλάχιστον κάποια από αυτά θα προσπαθήσει να τα εφαρμόσει, τα οποία όμως αυτομάτως -και τα κάποια και τα λίγα-, θα μας οδηγήσουν στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, εκ των πραγμάτων. Γιατί δεν παίζει κανείς στον δύσκολο κόσμο που ζούμε».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας, στο απευκταίο σενάριο που δεν έχουμε έκθεση αξιολόγησης μέχρι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι ότι υπάρχει από την κυβέρνηση σχέδιο β, για το πώς θα κινηθεί;

Ντ. Μπακογιάννη: «Θα συνεχίσει τις συζητήσεις αργότερα, αλλά είναι κακό σενάριο αυτό. Χρηματοδοτικό κενό δεν θα προκύψει, αλλά η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ. Όταν διαπραγματεύεσαι, καλό είναι να μπορείς. Γι' αυτό, η άποψή μου είναι πως όταν έχεις να κάνεις κάτι, κάν' το αμέσως να τελειώνουμε. Δεν έχει νόημα να αργοπορείς και απλώς η αργοπορία αυτή σωρεύει τα προβλήματα, τα οποία είναι μπροστά σου. Γα παράδειγμα -για να το πω ξεκάθαρα-, η Τρόικα τον Μάρτιο, ενόψει των ευρωεκλογών -επειδή είχαν ευρωεκλογές και οι άλλες χώρες-, το έπαιζε "τρία πουλάκια κάθονται και πέντε κελαηδάνε". Δεν έβλεπε, δεν έκανε, δεν έρανε. Έρχεται τώρα, παραμονές και λέει "τα θέλω όλα μαζί". Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν μιλάμε για φασόλια, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε».

* Για σχέσεις με την Τουρκία:

«Πιστεύω ότι ορθώς εκλήθη ο κ. Νταβούτογλου και ορθώς γίνεται αυτό το συμβούλιο. Επειδή άκουσα ότι κυκλοφορεί μια φήμη ότι οι Τούρκοι το ήθελαν και εμείς κωλυσιεργούσαμε. Δεν ξέρω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν κωλυσιεργούσαμε, κακώς το κάναμε».

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας κάποια αιτήματα, προκειμένου να γίνει το συμβούλιο, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν κάποιους μήνες...

Ντ. Μπακογιάννη: «Κακώς. Έχουμε κάθε λόγο (σ.σ. να γίνει). Έχουμε αυξήσει θεαματικά τις εξαγωγές μας με την Τουρκία, έχουμε πάνω από 1 εκ. Τούρκους τουρίστες σε ετήσια βάση. Έχουμε οικονομικά και πολιτιστικά βελτιώσει τις σχέσεις μας και δεχόμαστε αυτή την στιγμή μια "επίθεση" παραβίασης του διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο, η οποία στερείται κάθε νομιμοποίησης ή διεθνούς λογικής.
Πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, να μιλήσουμε ανοιχτά. Ο διάλογος είναι απαραίτητος να γίνει. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε και να πούμε -εγώ είχα την ευκαιρία να το πω στους Τούρκους όταν ήμουν στην Άγκυρα-, μην υποκρίνεστε ότι δεν υπάρχει η Κύπρος. Με το να λέτε ότι δεν υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει ως αναγνωρισμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ. Αυτή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή είναι η ηγεσία της. Άρα, το να υπερασπίζεστε μια θέση η οποία είναι κενοφανής, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, για να μην πω κακό του κεφαλιού σας».

* Για αίτημα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από την Άγκυρα:

«Ο πρόεδρος της Κύπρου, ο Ν. Αναστασιάδης και πριν από αυτόν ο Δ. Χριστόφιας, είχαν πει ότι είναι αυτονόητο ότι ο ορυκτός πλούτος της Κύπρου -και μιλάμε για οικόπεδα που βρίσκονται από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας-, θα μοιραστεί στο σύνολο του κυπριακού λαού. Μάλιστα, είχε πάει και ένα βήμα πιο πέρα και είχε πει πως ο αγωγός -αν έχουμε το φυσικό αέριο το οποίο προσδοκούμε-, θα μπορεί να πάει κατευθείαν στην Τουρκία... Άρα, όλα αυτά για τα οποία μιλάει η Άγκυρα, έχουν απαντηθεί. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία αυτές τις καθαρές κουβέντες να τις κάνουμε και στην Αθήνα...».

* "Η τριμερής συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός":

«Δεν είναι ευκαιριακή και δεν στρέφεται εναντίον κανενός η τριμερής συμφωνία η οποία έγινε, ούτε θα στραφεί εναντίον οποιουδήποτε μια οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».

Δημοσιογράφος: Μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από μια τέτοια συμφωνία;

Ντ. Μπακογιάννη: «Μα με την Τουρκία προχωρούν οι συζητήσεις. Δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, αλλά προχωρούν. Αλίμονο, πώς είναι δυνατόν να αποκλειστεί η Τουρκία; Βεβαίως, με την Τουρκία επιδιώκουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία... Η υφαλοκρηπίδα είναι η ουσία, διότι όταν μιλάμε για ορυκτό πλούτο, μιλάμε για υφαλοκρηπίδα. Άρα η συμφωνία μας την Τουρκία βεβαίως και πρέπει να γίνει, να τελειώνει αυτή η ιστορία, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό ή οποιονδήποτε άλλο πλούτο υπάρχει στην δική μας δικαιοδοσία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα