Η Μ.Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 10/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απουσία εκπροσώπησης του ευρωκοινοβουλίου στην εκδήλωση για την ελληνική προεδρία:

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση. Αφενός να ξεκαθαρίσω ότι και οι 22 ευρωβουλευτές λάβαμε προσκλήσεις συμμετοχής στην τελετή έναρξης της προεδρίας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την
εκπροσώπηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου... Ο κ. Σουλτς είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να έρθει, λόγω άλλων υποχρεώσεων και ανέθεσε στην τρίτη αντιπρόεδρο, την κ. Άννυ Ποδηματά, να τον εκπροσωπήσει, χαιρετίζοντας την προεδρία. Το ίδιο έχει ξανασυμβεί στην κυπριακή και την ιρλανδική προεδρία. Απ' ό,τι είδα και από τη δήλωση της κ. Ποδηματά, φυσικά υπήρξε ενημέρωση, ενδεχομένως όμως με κάποια καθυστέρηση. Το θέμα είναι ότι λόγω πρωτοκόλλου και καθυστέρησης, δεν κατέστη δυνατόν να εκπροσωπηθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στη συγκεκριμένη συνάδελφο. Είναι κρίμα σε μια περίοδο πριν τις ευρωεκλογές, όπου η ελληνική προεδρία θα πρέπει να κάνει πολύ δουλειά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να μην εκπροσωπείται ο μόνος θεσμός με δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Εγώ δεν λέω ότι φταίει το υπουργείο Εξωτερικών. Μπορεί να φταίει το πρωτόκολλο, μπορεί και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Σ' αυτό δεν έχω άποψη. Απλώς είναι κρίμα που ένας από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είχε την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό σε μια κρίσιμη προεδρία, όπως η ελληνική. Ο καθένας που συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση, μπορεί να έχει τις ερμηνείες του. Θα ήταν απολύτως ανεύθυνο εκ μέρους μου, να ρίξω την ευθύνη στο υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον εμπλέκονται τόσοι διαφορετικοί φορείς, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το Μέγαρο Μαξίμου. Στέκομαι μόνο στο αποτέλεσμα, που είναι ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν εκπροσωπήθηκε. Όλα τα άλλα εκτιμώ ότι είναι στη σφαίρα της παραπολιτικής, παρά της πολιτικής και έχουμε κάθε λόγο να μείνουμε στην ουσία που είναι αυτό το ατυχές περιστατικό».

* Για την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την τελετή ανάληψης της ελληνικής προεδρίας:

«Όταν η κυβέρνηση αναλαμβάνει την προεδρία, είναι φυσικό -σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει-, να κοιτάξει πως μπορεί να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη και επικοινωνιακά. Από την άλλη πλευρά, το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κανέναν. Είναι λάθος ένας υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρίζει μόνο στην κυβέρνηση την προοπτική και το μέλλον της Ευρώπης. Εγώ θα ήθελα να είναι εκεί και στο πλαίσιο της εκδήλωσης να διατυπώσει τις επιφυλάξεις του και τις θέσεις του. Νομίζω ότι σαν εικόνα, θα ήταν πολύ καλύτερη, διότι διαφορετικά κινδυνεύουμε να μπούμε σ' ένα δίλημμα στις ευρωεκλογές " Ευρώπη ή μη Ευρώπη". Η κυβέρνηση στηρίζει την Ευρώπη, ενώ η αντιπολίτευση όχι. Δεν είναι αλήθεια και θα ήταν ήταν πολύ μεγάλο λάθος για την Ελλάδα. Είναι σαφές -και το πιστεύω-, ότι οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ, δεν απεμπολούν το ευρωπαϊκό χαρτί. Πιστεύουν στην Ευρώπη...».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν συμφωνείτε με τον τρόπο με τον οποίο έθεσε και το δίλημμα προς τον Έλληνα ψηφοφόρο, ο πρωθυπουργός.

Μ. Κοππά: «Όχι. Δεν συμμερίζομαι κάτι τέτοιο. Θα είναι λάθος να χωριστούμε σ' αυτό το θέμα. Πρέπει να συστρατευτούμε, διότι, θέλοντας ή μη, οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το πεδίο δράσης μας. Είναι ένα δίλημμα, με το οποίο διαφωνώ και το βρίσκω και σ' ένα βαθμό διχαστικό. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε τροφή στο να καλλιεργηθεί αυτή η αντίληψη και έδωσε πάτημα στον Έλληνα πρωθυπουργό να τοποθετηθεί με αυτόν τον τρόπο».

* Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών:

«Η συμμετοχή είναι το διακύβευμα για τις κάλπες των ευρωεκλογών. Το πρόβλημα είναι ότι όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, στις κάλπες κινδυνεύουμε να οδηγηθούν οι πιο οργισμένοι και οι πιο αντιευρωπαϊστές. Κινδυνεύουμε να έχουμε το χειρότερο και το πιο αντιευρωπαϊκό ευρωκοινοβούλιο και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο τις χώρες της κρίσης. Αν λοιπόν, απαξιώσουμε με μειωμένη συμμετοχή το μόνο ευρωπαϊκό όργανο με δημοκρατική νομιμοποίηση, τότε πραγματικά η Ευρώπη στην οποία ανήκουμε και λαμβάνει τις αποφάσεις, θα γίνει μια ακόμα πιο μακρινή πραγματικότητα για όλους. Άρα, το μεγάλο διακύβευμα είναι να πάμε να ψηφίσουμε και να διεκδικήσουμε την Ευρώπη που μας αξίζει. Όχι την Ευρώπη της μονόπλευρης λιτότητας, όχι την Ευρώπη που δεν δείχνει καμία ευαισθησία στα θέματα της ανεργίας ή στην απουσία ανάπτυξης, αλλά μια Ευρώπη, όπως την ονειρευόμαστε και αξίζει σε εμάς και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».

* Για την έκθεση της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα:

«Η έκθεση προσπαθεί να καταγράψει την πραγματικότητα μιας ομάδας τριών υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι με αδιαφάνεια και συχνά με αυταρχισμό προσπάθησαν να επιβάλουν στις χώρες, πολιτικές, οι οποίες φυσικά είχαν την έγκριση του Συμβουλίου. Το θέμα που αναδεικνύεται έντονα είναι η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να λογοδότησουν και η άποψή μου είναι ότι πρέπει να εμφανιστούν στις αρμόδιες επιτροπές των εθνικών κοινοβουλίων, επί των οποίων επιβάλουν συγκεκριμένες πολιτικές. Είναι απαράδεκτο. Συμμερίζομαι απόλυτα την κραυγή του Χάνες Σβόμποντα, του προέδρου της ομάδας των σοσιαλιστών και των δημοκρατών ότι αυτό το σχήμα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να γίνεται η εποπτεία του προγράμματος με διαφάνεια, λογοδοσία και φυσικά τα εθνικά κοινοβούλια, τα δημοκρατικά εκλεγμένα, πρέπει να έχουν λόγο σ' αυτό. Δεν μπορούν να είναι εκτός, διότι εδώ μιλάμε για καταστάσεις, που ξεφεύγουν από τη δημοκρατική πρακτική στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα