Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η Ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 09/06 στον «ΑΘΗΝΑ 984» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Γ.Π: Με τι πρόσωπο μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη να διαπραγματευτούμε το χρέος και τί σημαίνει ο σημερινός ανασχηματισμός για τους εταίρους μας?

Μ.Γ: Το πρώτο περίεργο είναι οτι ο ανασχηματισμός δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο έχει η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα εσόδων για την

οποία είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις. Η δημιουργία αυτής της θέσης δεν έχει σχέση με το πρόσωπο, η δημιουργία αυτού του θεσμού του 5ετούς που είνια ανεξάρτητο απο κυβερνήσεις που γίνεται με διαγωνισμό ήταν μια απο τις βασικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ζητήσει οι Ευρωπαίοι απο την Ελλάδα γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπήρχαν για τη συλλογή των εσόδων, με τις εφορίες κ.τ.λ.

Γ.Π: Δηλαδή εφοριές μπλέ, πράσιννες....

Μ.Γ: Εφορίες με τον εκβιασμό των πελατών κ.τ.λ. Και τις μίζες και όλα αυτά. Αυτό σοκάρισε την Ευρωπαική Επιτροπή και σας το λέω γιατί σε μένα έφτασε ο απόηχος πρίν γίνει η απομάκρυνση., απο την Ευρωπαική Επιτροπή. Ότι αν απομακρυνθεό ο γενικός γραμματέας εσόδων, πράγμα που δεν έχει σχέση με το πρόσωπο αυτό θα σημαίνει οτι με το που μας άφησαν λίγο “λάσκα” λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και ορισμένων καλών δεικτών εμείς ξαναρχίσαμε τα ίδια, αυτή είναι η λογική που υπάρχει εκεί.

Γ.Π: Τί κάνουμε εμείς τώρα?

Μ.Γ: Άσχετα απο το ότι υπάρχει ικανοποίηση εδώ στην Ελλάδα, όπως αντιλαμβάνεστε όταν βρίσκεται η χώρα σε μια τέτοια κατάσταση δεν είναι εύκολο και σωστό να γίνεται πολιτική επιλεκτική.
Τώρα ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλεται γενικά, έχει συμβεί άλλη μια φορά στο παρελθόν, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δηλαδή όλο αυτό το κουτσομπολιό γύρω απο τον ανασχηματισμό, ποιός θα παέι και ποιός δεν θα πάει και διαρροές ελιναι μια μη σοβαρή κατάσταση η οποία βεβαίως οδηγεί και το πολιτικό σύστημα να μη δουλεύει. Δηλαδή είχαμε τις εκλογές όπου τα πράγματα χαλαρώσαν και γίναν διάφορα τώρα έρχεται και αυτό. Δεν είνια ευρωπαικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Γ.Π: Ποιές πρέπει να είναι οι προδιαγραφές ενός ανθρώπου για να μπορέσει να σταθεί στο EUROGROUP?

Μ.Γ: Τα σχόλια που γίνονται εδώ για διάφορα πρόσωπα δεν σημαίνει οτι ισχύουν και έξω. Δηλαδή αυτοί θέλουν φερέγγυα πρόσωπα τα οποία να είναι σοβαρά με ξεκάθαρες απόψεις και ταυτόχρονα να μπορούν να εκφράζουν και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής γιατλι πολλές φορές γίνονται διάφορα παιχνίδια δηλαδή χρεώνονται σε πρόσωπα και υπουργούς, πολιτικές, οι οποίες είναι της κυβέρνησης αλλά τους χρεώνονται προσωπικά ώστε την δεδομένη στιγμή που θέλουμε να δείξουμε στο κόσμο οτι κάτι αλλάζει να το χρεώσουμε στο πρόσωπο. Αυτά δεν στέκουν.

Γ.Π: Είτε μετά την αλλαγή του γενικού γραμματέα εσόδων, είτε με την αλλάγή του υπουργού, θεωρείται οτι η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί ώς προς την εικόνα που μας βλέπουν οι δανειστές μας ενόψει της διαπραγμάτευσης του χρέους.

Μ.Γ: Αντιλαμβάνομαι την αλλαγή του υπουργού μπορεί να αποτελεί και επιθυμία του υπουργού γιατί πέρασε ένα διάστημα εξοντωτικής κούρασης.

Γ.Π: Το πιστώνεται αυτό?

Μ.Γ: Εγώ νομίζωβ ότι έκανε την δουλεία του ο κ.Στουρνάρας την οποία του ζητήθηκε και νομίζω οτι την έκανε με αποτελεσματικότητα δοθέντος οτι η κατάσταση του Ελληνικού δημοσίου ήταν αυτή που ήταν.

Γ.Π: Θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι λιγότερο επώδυνο?

Μ.Γ: Δυστυχώς δε νομίζω γιατί ο Ελληνικός λαός είχε μάθει να ζεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απο την πραγματικότητα η οποία έχει σχέση με την παραγωγική βάση της χώρας. Και τώρα ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ιεραρχημένη τοποθέτηση των χωρών με πλούτο.


Γ.Π: Μπορούμε να προσμένουμε σε κάτι πιο ήπιο για τα επόμενα χρόνια.

Μ.Γ: Σε αυτό που θα μπορούσαμε να προσμένουμε είναι αν μας δίνανε 100 χρόνια αποπληρωμής του χρέους και η Ευρώπη ταυτόχρονα προχωρούσε σε ενοποιήση τουλάχιστον του οικονομικού τομέα. Διότι βρισκόμαστε σε μια εποχή παγκοσιοποίησης όπου το παιχνίδι αυτή τη στιγμή το καθορίζει η Κίνα. Οι οικονομίες λειτουργούν συνολικά, άν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαικές πόλεις, λειτουργήσει μόνη της έναντι μεγάλων ανταγωνιστών θα είναι καταστροφικά τα αποτελέσματα για την Ευρώπη. Άν υπάρξει αυτή η οικονομική ενοποίηση, που θα σημάνει και μια πολιτική ενοποίηση απο κάπου θα πιαστούμε και εμείς και θα σωθούμε.


Γ.Π: Είναι εύκολο να θέλουν οι άλλοι να πιαστούμε?

Μ.Γ: Αυτά είναι τα προβλήματα. Εμένα το μήνυμα μου ήρθε πρίν απο την απομάκρυνση αυτή οτι όταν σας αφήνουμε λίγο λάσκα και εσείς αμέσως ξαναγυρίζετε πίσω. Βεβαίως εγώ δεν γνωρίζω τις λεπτομέριες για το τί αποδίδεται στο κ.Θεοχάρη και γιατί απομακρύνθηκε αλλά η εικόνα που υπάρχει έξω είναι οτι οι θεσμοί οι οποίοι θεωρήθηκαν μεταρρυθμίσεις κατά κάποιο τρόπο είναιο εύθραυστοι.



Γ.Π: Είστε ικανοποιημένη απο την εκπροσώπηση μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως προέκυψε απο τις Ευρωεκλογές?

Μ.Γ: Δεν θέλω να κάνω σχόλιο γι'αυτό θα το δούμε στη πράξη βεβαίως υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο μου επεσήμανε υψηλόβαθμος του Κοινοβουλίου οτι δηλαδή αυτή τη στιγμή μεταξύ των 21 ευρωβουλευτών είναι 5 της Ν.Δ και 4 που είναι στη σοσιαλιστική ομάδα (ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ) που είναι τοποθετημένοι ευθέως φιλοευρωπαικά οι υπόλοιποι 12 δεν είναι οποθετημένοι φιλοευρωπαικά. Αυτή την παρατήρηση δεν την είχα σκεφτεί και μου είπε μήπως γυρίζετε στη δεκαετία του 80? Είναι ο τρόπος με τον οποίο μας βλέπουν απ'έξω. Εγώ διαφώνησα με την εκλογή αυτή γιατί θεώρησα οτι δεν θα απέδιδε και οτι ήταν ένας λαικίστικος τρόπος και γι'αυτό και δεν συμμετείχα και το είπα ευθέως και ξέρω οτι και άλλοι πολλόι συμμερίζονται τις απόψεις μου αλλά δεν τόλμησαν να το κάνουν. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους να αποδώσουν στο έργο τους γιατί θα χρειαστεί εντατική δουλειά.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα