Η μάχη των πλειστηριασμών άρχισε

Της Μαρίνας Μάνη

Επικοινωνιακό αλαλούμ επικρατεί γύρω από το (πολύ καυτό...) θέμα που αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ο νόμος που τους απαγορεύει ισχύει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η συζήτηση για την μη ανανέωσή του έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες. Με στόχο, κατά τις πληροφορίες, να στρωθεί το έδαφος καθώς η απαίτηση της τρόικας για άρση της απαγόρευσης είναι σαφής και κοφτή.

Όπως προκύπτει πάντως από τις δηλώσεις και τις διαρροές καμιάς... τριανταριάς βουλευτών της πλειοψηφίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), αλλά και των δημόσιων τοποθετήσεων

σε ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο των κυβερνητικών εταίρων, η γραμμή πλεύσης αναζητείται.

Κι αυτό διότι:

«Με αίσθημα ευθύνης»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ευθέως την Παρασκευή (στο Mega) ότι η άρση της απαγόρευσης από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα γίνει διότι δεν μπορεί να πλήττεται η στεγαστική πίστη, αλλά με αίσθημα ευθύνης ώστε “να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες” – χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι εννοεί ως “προστασία”.

(Το θέμα είχε ανοίξει στα τέλη Ιουλίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, δηλώνοντας ότι από το επόμενο έτος επιδιώκεται μερική αναστολή της απαγόρευσης πλειστηριασμών με κοινωνικά κριτήρια, όπως π.χ. την αντικειμενική αξία του ακινήτου, την εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη κλπ.).

“Το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό”

Στο ίδιο μήκος κύματος –ουσιαστικά– κινήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ΕυΒενιζέλος, δηλώνοντας (στο Πρώτο Θέμα) ότι: «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Εστίασε, δηλαδή, κι ο ίδιος στις (εν λόγω) ευπαθείς ομάδες που ανέδειξε και ο κ. Στουρνάρας.

Παράταση απαγόρευσης χωρίς αστερίσκους

Εναντίον της άρσης της απαγόρευσης αλλά χωρίς... αστερίσκους εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το ΠΑΣΟΚ έχει και επισήμως εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, πόσο δε μάλλον τώρα που η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά οικονομικώς από την ύφεση. Έχουμε ήδη ζητήσει στην Βουλή την παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014».

«Ατύχημα» και... καραμπίνες

Δεδομένου ότι, όπως σημειώσαμε, περίπου τριάντα βουλευτές της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας (155 από τα δύο κόμματα) έχουν διαμηνύσει στις ηγεσίες τους ότι «πλειστηριασμοί δεν περνούν από αυτή τη Βουλή», το θέμα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Η ίδια η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, έκρουσε τον κίνδυνο... εμφυλίου («οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους με καραμπίνες»), ενώ κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ φοβούνται «ατύχημα» - δηλαδή πτώση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα