Η μάχη της κάλπης

Συνολικά 36 κόμματα, συνδυασμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής για τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στον Άρειο Πάγο έληξε την Κυριακή. Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ελέγξει τώρα τη νομιμότητα των δηλώσεων και θα προβεί στην ανακήρυξή τους. Την ίδια ώρα, ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Το οικονομικό του πρόγραμμα, με προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, με έμφαση
στα ισοδύναμα μέτρα και τη μείωση των κρατικών δαπανών, παρουσίασε από το Ζάππειο o πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, την ενίσχυση των αγροτών αλλά και για μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, λεφτά δεν υπάρχουν για νέους φόρους, ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο.

«Η λύση είναι να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της Κοζάνης. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι «είναι εγκλωβισμένος στη ματαιοδοξία του για την πρωθυπουργία». Για την Αριστερά τόνισε ότι δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.

Κάλεσμα στα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και «να μην κάνουν πίσω, κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα, που θα μεγαλώσουν τις τελευταίες ημέρες» απηύθυνε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών. Παράλληλα, τόνισε, ότι το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος σε καμία κυβέρνηση. Υπάρχει, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, και ένα τμήμα του κόσμου, ακόμη και μέλη του ΚΚΕ που θέλουν μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Όμως, εξήγησε, αυτό που μπορεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στο κόμμα, είναι να μείνει το ΚΚΕ στον λαό και όχι στην κυβέρνηση και να ασκεί αντιπολίτευση.

Έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου την επομένη των εκλογών, εφόσον το κόμμα που λάβει τη διερευνητική εντολή υιοθετήσει τη θέση του ΛΑΟΣ για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτός μνημονίου, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Κάλεσε τον λαό να ψηφίσει με λογική και όχι με θυμό.

Την πρότασή του προς τα κόμματα της Αριστεράς για συνεργασία επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη ότι «δεν έχουν αντιληφθεί την ιστορικότητα των στιγμών». Μίλησε για ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να ανατρέψει τις δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα, μέσω του μνημονίου, στη φτώχεια, την υποτέλεια και την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης.

«Οι αρχιτέκτονες του χάους, Σαμαράς και Βενιζέλος, απειλούν και κινδυνολογούν για το χάος που δήθεν θα προκύψει αν δεν ψηφισθούν. Οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση και θα τους τιμωρήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης από το νομό νομό Αιτωλοακα
Keywords
Τυχαία Θέματα