Η Μ. Ρεπούση στον ΑΘΗΝΑ984

H βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, μίλησε στις 7/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Η αυτόνομη οργανωτική και πολιτική παρουσία δεν σημαίνει υποχρεωτικά αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές":

«Η απόφαση του συνεδρίου είναι και αυτό ένα ζήτημα. Μιλάει για αυτόνομη πολιτική και οργανωτική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Άλλοι το διαβάζουν ως αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.
Η αυτόνομη οργανωτική και πολιτική παρουσία δεν σημαίνει υποχρεωτικά αυτόνομη κάθοδο. Μπορεί ένα κόμμα να διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία και να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα κριθεί στο χρόνο του, δηλαδή στις εκλογές. Το σημαντικό είναι αν μέχρι τότε η Δημοκρατική Αριστερά και άλλες δυνάμεις που συμφωνούν σε βασικά πράγματα, δηλαδή ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα είναι αδιέξοδη, βαθιά κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική και ότι πρέπει ν' αλλάξει, όπως και το μπλοκ εξουσίας, που θα υποστηρίξει μια νέα κυβερνητική πρόταση, συμφωνήσουν σε αυτά τα 10, 12, 15 σημεία, τότε ο τρόπος που θα επιτευχθεί μία εκλογική συνεργασία, είναι ήσσονος σημασίας... Το μείζον είναι να καθίσουν σε ένα τραπέζι οι δυνάμεις που αυτοπροσδορίζονται ως αριστερά από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία,την ριζοσπαστική αριστερά, την ανανεωτική αριστερά και την πράσινη αριστερά και να πουν τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί».

Δημοσιογράφος: Ο κυρίαρχος πόλος αυτού που περιγράφετε...

Μ. Ρεπούση: «Είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Φυσικά. Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι να έχει ο καθένας συναίσθηση του μεγέθους του -γιατί και αυτό πρέπει να το έχει-, αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις συνεργασία».

* Για την στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς στο συνέδριο:

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είναι θεσμικό όργανο. Όταν συνεδρίασε, θεώρησε ότι, εάν ζητούνταν αλλαγή ηγεσίας, θα διευκόλυνε κάπως την κατάσταση στο συνέδριο και ότι υπήρχε αρκετή αμφισβήτηση. Αυτήν την εκτίμηση έκανε. Ότι υπήρχε αμφισβήτηση, εγώ δεν θα έλεγα του Φώτη Κουβέλη, αλλά της ηγετικής ομάδας, η οποία ξεκίνησε μετά την συντριπτική ήττα της Δημοκρατικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές. Υπήρχε αμφισβήτηση της ηγεσίας και ότι αν ο πρόεδρος του κόμματος συναινούσε σε μια αλλαγή, αυτή θα διευκόλυνε τις εξελίξεις εντός Δημοκρατικής Αριστεράς, κρατώντας βέβαια έναν επιφανή ρόλο ο ίδιος. Αυτήν την εκτίμηση έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα».

Δημοσιογράφος: Οι ψηφοφορίες επιβεβαίωσαν αυτήν την εκτίμηση;

Μ. Ρεπούση: «Όχι. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε προέδρου ούτε ηγετικής ομάδας, διότι αυτά πάνε μαζί».

* Για την στάση του Φώτη Κουβέλη σε σχέση με την κοινοβουλευτική ομάδα από εδώ και στο εξής:

«Αυτήν την στιγμή ο Φώτης Κουβέλης, που είναι ο εκλεγμένος, με μεγάλη πλειοψηφία, πρόεδρος του κόμματος από το συνέδριο, έχει την δυνατότητα να κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του κόμματος. Τον ίδιο, γιατί και ο πρόεδρος ένας θεσμός είναι στην κεντρική επιτροπή και στην εκτελεστική επιτροπή. Μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να εκτονωθεί αυτή η ένταση που υπάρχει εκ των πραγμάτων από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η κίνηση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Εκτιμώ ότι δεν ήταν στις προθέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας να δημοσιοποιηθεί, έγινε όμως και απέκτησε διαστάσεις. Τώρα είναι στο χέρι όλων μας, αλλά κυρίως του προέδρου να εκτονωθεί η κατάσταση και να ομαλοποιηθεί η σχέση ανάμεσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι αποφύγατε να θέσετε υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή δείχνει μια απόσταση από τους κομματικούς μηχανισμούς, από τα κομματικά δεδομένα;

Μ. Ρεπούση: «Ναι. Θέλω να είμαι σαφής, βεβαίως και δείχνει. Διότι θεώρησα -τα έχω πει στην κεντρική επιτροπή αμέσως μετά την ήττα των ευρωεκλογών-, ότι η ηγετική ομάδα και η ηγεσία του κόμματος έχουν ευθύνες. Θεωρώ ότι δεν τις ανέλαβαν στον βαθμό που έπρεπε και η μη κατάθεση υποψηφιότητας εκφράζει ακριβώς αυτή τη θέση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα