Η Μ. Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 14/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την Δημοκρατική Αριστερά:

«Αυτή την στιγμή, η χώρα χρειάζεται ευθύνη. Χρειάζεται να μπορέσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και να φτιάξουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Δεν θα συμφωνήσουν σε όλα, προφανώς. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε τρία σημεία, όχι σε δεκατρία και είναι λογικό γιατί προέρχονται από άλλες αφετηρίες. Ένα σχέδιο για την
νεανική ανεργία, ένα σχέδιο συνολικά για την απασχόληση και ένα σχέδιο για την ποιότητα ζωής. Σε τρία σημεία πρέπει να συμφωνήσουμε. Αν είμαστε πραγματικά πατριώτες -γιατί εκεί κρίνεται ο πατριωτισμός-, αυτό πρέπει να κάνουμε».

* Για το ΠαΣοΚ:

«Ο διάλογος που περιγράφω πρέπει να γίνει με όρους αυτονομίας του χώρου. Το ΠαΣοΚ είναι συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το ΠαΣοΚ που ανέχτηκε τόσο καιρό τον κ. Μπαλτάκο. Ο κ. Μπαλτάκος δεν προέκυψε τώρα. Μαρτυρίες του κ. Τσούκαλη και του ίδιου του Φ. Κουβέλη δείχνουν ποια στάση είχε κρατήσει ο κ. Μπαλτάκος από την αρχή. Και σας λέω το πιο πρόσφατο πρόβλημα που εμφανίστηκε, των τελευταίων ημερών. Με ένα ΠαΣοΚ που ουσιαστικά ταυτίζεται με όλες τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές. Ναι συνομιλούμε, αλλά το να κατέβεις στο ίδιο ψηφοδέλτιο σημαίνει ότι έχεις μια αξιακή ταύτιση και μια ταύτιση αρχών, που δεν προκύπτει και νομίζω ότι αυτό είναι σαφές και καθαρό σε όλη την κοινωνία. Το να λέει ο κ. Βενιζέλος, τώρα, ότι εμείς θα είμαστε ο προοδευτικός πόλος μέσα στην κυβέρνηση, νομίζω απλώς προκαλεί γέλια, παρά οτιδήποτε άλλο. Άρα, όταν κατεβαίνουμε με άλλες αρχές και άλλες αξίες και ουσιαστικά με την βασική διαφορά της αυτονομίας του χώρου, νομίζω ότι -τουλάχιστον προεκλογικά-, είναι αδύνατη οποιαδήποτε συζήτηση...
Από την στιγμή που έφυγα από το κόμμα δεν μπορώ να έχω άποψη για το ποιος πρέπει να είναι στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Αυτό αφορά πλέον τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα. Εγώ έφυγα, γιατί με την σημερινή ηγεσία και την έκφραση πολιτικής από αυτή την ηγεσία, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να συνυπάρξω. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν διεργασίες όχι μόνο στο ΠαΣοΚ, αλλά και στον ευρύτερο χώρο. Ο χώρος θα ανασυνταχθεί. Υπάρχει ένα -για να αναφερθώ στο ΠαΣοΚ-, άστεγο ΠαΣοΚ. Υπάρχει το ΠαΣοΚ της κοινωνίας και υπάρχει και το ΠαΣοΚ της σφραγίδας. Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται. Το ΠαΣοΚ της κοινωνίας είναι πληγωμένο, είναι στο σπίτι του και είναι συχνά βουβό. Εκφράζεται, όμως, στους μαζικούς χώρους και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη ημέρα, που θα ξανανοίξει η όλη συζήτηση».

* Για ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Αυτή την στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει μια δυναμική να βγει πρώτο κόμμα, έτσι φαίνεται τώρα. Παρόλα αυτά, εμείς θεωρούμε ότι ο αυτόνομος χώρος, ο προοδευτικός, ο μεταρρυθμιστικός, θα πρέπει να είναι μια γέφυρα διαλόγου, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται συναινέσεις. Η χώρα θα πάει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Θεωρώ ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι παρελθόν για τον τόπο μας, γιατί χρειάζεται να γίνει μια συστράτευση ώστε να πάει η χώρα μπροστά, αλλά με κόκκινες γραμμές, με αξίες, με αρχές, όχι άνευ όρων, όχι για ένα στείρο κυβερνητισμό, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα. Αυτή την στιγμή, η χώρα κατάφερε και στάθηκε στα πόδια της. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, αλλά πρέπει πια να αιματοδοτηθεί η κοινωνία με μέτρα ανάπτυξης, με μέτρα για την εργασία και για την νεολαία. Αυτό φαντάζει πολύ μακρινό...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα