Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 14/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ στο ΜΕΓΚΑ για την Ελλάδα:


«Δεν υπάρχει άμεση πρόβλεψη στις Συνθήκες για την αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ. Αλλά μην ξεχνάτε, ότι η Ελλάδα έχει απασχολήσει επί 2,5

χρόνια τώρα τον διεθνή Τύπο, όσο  καμία άλλη χώρα. Έχουν δημιουργηθεί διάφορες εντάσεις και στο εξωτερικό, όπου πολίτες και άλλοι -κυρίως οργανωμένοι στα κόμματα-, ζητούν να μάθουν γιατί πρέπει να πληρωθούν οι Έλληνες... Έτσι λοιπόν, δημιουργείται ένα κλίμα και για αυτό ο κ. Ολάντ είπε ότι υπάρχουν χώρες που θα ήθελαν και θα επωφελούνταν  (σ.σ. από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ)».

 * Για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου:


«Βλέπω όλες τις συζητήσεις που γίνονται και όλες είναι επ' αυτού του αντικειμένου, αλλά συζητάμε μόνοι μας, δεν συζητάμε με τους άλλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας χώρος συνεχούς διαπραγμάτευσης. Η λογική λέει ότι όταν κάνεις μια συμφωνία -η οποία στην προκειμένη περίπτωση ήταν δυσμενής για την Ελλάδα έτσι και αλλιώς-, προσπαθείς να την εφαρμόσεις, παραδείγματος χάριν, ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και μετά πηγαίνεις στους εταίρους και λες, "αυτή είναι η κατάσταση, τη βλέπετε, δεν μπορεί να δουλέψει η ανάπτυξη για την οποία μιλάτε και εσείς και εμείς. Θέλουμε αυτές τις συγκεκριμένες αλλαγές". Αλλά να έχεις αποδείξει, παραδείγματος χάριν, ότι έκανε πέντε διαρθρωτικές αλλαγές και ότι δεν ασχολείσαι 3 χρόνια με τους ταξιτζήδες και τους φορτηγατζήδες...
Το πρόβλημα το μεγάλο έγκειται στο ότι αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις. Η μία είναι η πρόταση κυρίως της Νέας Δημοκρατίας η οποία μιλά για τροποποιήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν -και γιατί όχι-, αλλά δέχεται τους δημοσιονομικούς στόχους. Διότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το μνημόνιο, αλλά το χρέος και το ότι δεν παράγει. Εξ' ου και το μνημόνιο. Δεν μπορούμε αυτό να το αγνοούμε. Ούτε να μιλάμε για συστήματα λογιστικού ελέγχου. Το δάνειο της χώρας προήλθε από ομόλογα. Γιατί το κράτος τα χρησιμοποίησε όπως ήθελε. Δηλαδή θα πρέπει να σοβαρευτούμε λιγάκι. Ήδη οι εταίροι μας πήραν ένα μεγάλο βάρος, έγινε το "κούρεμα" και αν τα πράγματα πάνε καλύτερα -γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά-,  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνουν και  άλλες κινήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. Διότι κανείς δε θέλει να κλονίσει και το ευρώ το οποίο είναι θεσμός, αρχή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα