Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 16/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την σύνθεση της Κομισιόν:

«Θα μιλήσω ψυχρά. Πολλά από αυτά που συνιστούν αποτυχίες της επιτροπής συμβαίνουν διότι πολλές χώρες στέλνουν ή κάποιον που είναι ανεπιθύμητος στο εσωτερικό ή πρόσωπα τα οποία δεν έχουν προσωπική άποψη και ακούν ό,τι τους λέει η κυβέρνηση από την οποία προέρχονται, ενώ οι κανόνες της ευρωπαϊκής επιτροπής δεν το επιτρέπουν αυτό. Έτσι έχουν αποτύχει πολλοί επίτροποι σε πολλούς τομείς. Η Γερμανία -χωρίς
να θέλω να σχολιάσω άσχημα τον επίτροπο ο οποίος θα ξαναμπεί, θα είναι ο ίδιος επίτροπος-, δεν έχει στείλει ποτέ μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα στην επιτροπή. Αυτό γίνεται γιατί θέλει ο επίτροπος να κάνει αυτό που του λέει η Γερμανία, για να το πω ωμά. Και όλη αυτή η παραφιλολογία στις μικρές χώρες δεν προσφέρει υπηρεσία».

* "Η κ. Μπακογιάννη έχει όλα τα προσόντα να καταλάβει θέση επιτρόπου":

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η άποψή σας για τα ονόματα που κυκλοφορούν ευρέως στην Ελλάδα και κυρίως για το όνομα της κ. Μπακογιάννη;

Μ. Γιαννάκου: «Δεν θα σχολιάσω. Η κ. Μπακογιάννη έχει όλα τα προσόντα να καταλάβει μια τέτοια θέση. Είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει μια κυβερνητική θητεία και αυτό είναι απαραίτητο για την ευρωπαϊκή επιτροπή. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι ο οποιοσδήποτε... Εδώ στην Ελλάδα συζητούνται και ονόματα των "βουλωμένων να είναι, έστω και αν δεν μπορούν" και δεν θέλω άλλα σχόλια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν -στα πέντε δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται-, άνθρωποι που είναι ικανοί να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο».

* "Η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει χαρτοφυλάκιο υψηλής πολιτικής":

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα από τα λεγόμενα υψηλής πολιτικής χαρτοφυλάκια;

Μ. Γιαννάκου: «Όχι. Δεν πρόκειται. Τα χαρτοφυλάκια υψηλής πολιτικής είναι τα χαρτοφυλάκια με πολύ χρήμα και επιρροή, όπως του ανταγωνισμού, της εσωτερικής αγοράς, της βιομηχανίας, της ενέργειας κ.λπ. Δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα...».

* "Είναι ανήκουστο, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η αντιπολίτευση να συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί που παίζει στην αυλή του σχολείου":

«Η έλευση της Τρόικας έχει και μια ψυχολογική διάσταση. Στην ουσία -και μόνο με την έλευσή της-, μας θυμίζει ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Δεν είναι καλό να ξεχάσουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση».

Δημοσιογράφος: Διακρίνετε ότι μπορεί να θέλουμε να το ξεχάσουμε, γιατί μπορεί να έχουμε ενδεχομένως εκλογές το φθινόπωρο;

Μ. Γιαννάκου: «Δεν ξέρω πότε θα έχουμε εκλογές και δεν πρέπει να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο. Πρέπει να σοβαρευτούμε περισσότερο και να υπάρξει μια προσπάθεια ενότητας μέσα στον πολιτικό χώρο».

Δημοσιογράφος: Η επόμενη δική σας ημέρα στην πολιτική σκακιέρα;

Μ. Γιαννάκου: «Παρακολουθώ τα πράγματα με πολλή ανησυχία, γιατί δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται με τις αντιλήψεις που υπήρχαν. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνήθως λένε "να φέρουν καινούργιους, θα μας τα λύσουν όλα", γιατί όπως είδατε η ελληνική Βουλή έχει 183 καινούργιους και, εντάξει, δεν θέλω να σχολιάσω σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Πρέπει να φύγουμε από την λογική της ισχύος μικρών ομάδων και της ενίσχυσης αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ διαφόρων κέντρων εξουσίας, που βρίσκονται εκτός πολιτικής».

Δημοσιογράφος: Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένη σε αυτό;

Μ. Γιαννάκου: «Τι να γίνω πιο συγκεκριμένη; Δεν βλέπετε ποια είναι η κατάσταση; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ελληνικός λαός; Λοιπόν, τα πράγματα μπορεί να είναι αισιόδοξα από δημοσιονομικής πλευράς του ετήσιου προϋπολογισμού, αλλά καλό είναι να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται πιο σωστός τρόπος δουλειάς, πιο οργανωμένος και πραγματική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ανήκουστο να μην υπάρχει μια στοιχειώδης και βασική συνεννόηση. Είναι ανήκουστο η αντιπολίτευση, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές και όταν ξέρει το διεθνές πεδίο και την διεθνή κατάσταση, να συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί που παίζει στην αυλή του σχολείου».

* "Η Βουλή διαπρέπει δια της ανυπαρξίας της":

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, είναι μόνο ευθύνη της αντιπολίτευσης; Δεν έχει και η κυβέρνηση ευθύνη που νομοθετεί επί παραδείγματι ή πολιτεύεται;

Μ. Γιαννάκου: «Και η κυβέρνηση έχει ευθύνη και η Βουλή, η οποία διαπρέπει δια της ανυπαρξίας της, ως κέντρο λήψης αποφάσεων, διότι δεν υπάρχει καμία διάκριση εξουσιών. Και το σύστημα, όπως υπάρχει, μέσω του Συντάγματος, δεν εξυπηρετεί πια μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αυτά όλα δεν πρέπει να συζητηθούν επί της ουσίας;».

* Για ενδεχόμενο ιδρυτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας: "Ιδέες ορισμένων για το πώς, δια της δήθεν ανανέωσης, θα συντηρήσουν παλιά αρνητικά στοιχεία":

Δημοσιογράφος: Δεν θα πρέπει και τα κόμματα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα; Ο τρόπος που λειτουργούν είναι απολύτως απαρχαιωμένος και για να πάω στο δικό σας κόμμα, ακούω μια άποψη για ιδρυτικό συνέδριο...

Μ. Γιαννάκου: «Ιδρυτικό συνέδριο, καλά εντάξει. Ξέρετε πολλές φορές έρχονται διάφορες ιδέες σε ορισμένους για το πώς, δια της δήθεν ανανέωσης, θα συντηρήσουν τα παλιά στοιχεία που είναι αρνητικά, διότι υπάρχουν και θετικά παλιά στοιχεία. Αυτές όλες είναι λογικές της επικοινωνίας δήθεν. Χωρίς πραγματικό ισχυρό μήνυμα, επικοινωνία δεν υπάρχει τελικά και αυτό θα σας το πει και ο τελευταίος δημοσκόπος που κυκλοφορεί. Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα, πολλή δουλειά, ενότητα και συνεννόηση. Όλα αυτά που κυκλοφορούν -θα σας το πω με ειλικρίνεια-, περί λαϊκών ψυχών και των άλλων είναι φληναφήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα