Η κρίση στην Ευρώπη στους G8

Η σύνοδος της G8 προσφέρει την ευκαιρία στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, να επισημάνει τις προτεραιότητές του στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, την ίδια ώρα που η κρίση χρέους στην Ευρώπη απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ομπάμα θα υποδεχτεί στο Καμπ Ντέιβιντ, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον, τους νεοφερμένους ανάμεσα στους ηγέτες των πλέον βιομηχανικών χωρών του κόσμου: τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα, τον

ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ο Μόντι, έτσι και ο Ολάντ ο οποίος ορκίζεται σήμερα και θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής σε αντίθεση με την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Από το 2009, όταν ανέλαβε την εξουσία εν μέσω οικονομικής κρίσης και αφού προώθησε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πιέσει τους Ευρωπαίους να στραφούν κυρίως προς την ανάπτυξη, εισπράττοντας όμως αρνήσεις ακόμα και από τους πλέον στενούς του συμμάχους, όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ομπάμα έχει συχνά εκφράσει τις ανησυχίες του για τους «αντίθετους ανέμους» που πνέουν στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί οι ηγέτες της δεν εφαρμόζουν τα αποφασιστικά μέτρα που εφαρμόσαμε εμείς στην αρχή της ύφεσης», δεν προχώρησε περισσότερο προτείνοντας λύσεις για την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία και απειλεί όλη την ήπειρο.

«Η σύνοδος αποτελεί μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και ίσως την Βρετανία να ζητήσουν από τους Γερμανούς να είναι περισσότερο ευέλικτοι», εξηγεί ο Γιούρι Ντάντους από το Ίδρυμα Κάρνεγκι.

Όμως για το θέμα αυτό, οι πολιτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι στη διάρκεια της συνόδου θα υπάρξει θεαματική αλλαγή. «Περισσότερο θα είναι μια συζήτηση και όχι ένα γεγονός που θα οδηγήσει σε δεσμευτικές αποφάσεις», τονίζει ο Μάθιου Γκούντμαν από το ινστιτούτο CSIS.

Από τη σύνοδο θα απουσιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τον σχηματισμό της κυβέρνησής του και στέλνει στο Καμπ Ντέιβιντ τον προκάτοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προφανώς για να αποφύγει το θέμα της Συρίας και της ρωσικής υποστήριξης στον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Το θέμα των πυρηνικών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας θα είναι ανάμεσα στα θέματα της συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα