Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο

Η Κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας μείωσε σήμερα στο 5,75% το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο παρά τη συναλλαγματική υποχώρηση τον τελευταίο καιρό του φιορινιού.

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μείωση -κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά- που πρακτικά γίνεται σε μηνιαία βάση, με επιδίωξη η εξασθενημένη οικονομία να αναθερμανθεί συμπαρασύροντας ανοδικά το φιορίνι, το εθνικό νόμισμα.

Από τους 21 αναλυτές που συμβουλεύθηκε το πρακτορείο

ειδήσεων Ρόιτερς οι 18 διέβλεψαν τη νέα υποχώρηση του επιτοκίου σε αυτό το εύρος και μόνον οι τρείς ποντάρισαν στη στασιμότητά του.

Σήμερα το φιορίνι υποχωρούσε πάντως στις συναλλαγματικές αγορές εν μέσω φημών ότι η Κεντρική τράπεζα θα ευθυγραμμιστεί με το κυβερνητικό αίτημα να αναλάβει δράση στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας και θα περιορίσει την έκδοση των 15ήμερων εντόκων γραμματίων της, με τα έσοδα των οποίων εξασφαλιζόταν εσχάτως ο διατραπεζικός δανεισμός.

Έτσι, πάνω από 290 φιορίνια ανταλλάσσονται, σήμερα, με ένα ευρώ.

Δενάρκεσε η διάψευση από την Κεντρική τράπεζα ότι δεν θίγονται τα 15ήμερα έντοκα γραμμάτια, οι επενδυτές ύστερα απο σειρά ετών αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής βρήκαν την ευκαιρία να εκτονώσουν την νευρικότητά που τούς προκαλεί η προγραμματισμένη εντός του Μαρτίου αλλαγή ηγεσίας στην Κεντρική τράπεζα με πιθανολογούμενη μια αλλαγή νομισματικής πολιτικής, επισήμαναν στο Ρόιτερς οικονομικοί παρατηρητές στη Βουδαπέστη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα