Η κατάρριψη αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας από τη Συρία

Του Χρήστου Καπούτση

Η κατάρριψη του Πολεμικού αεροσκάφους της Τουρκίας, από την αεράμυνα της Συρίας, είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει κάποια σοβαρή πρόβλεψη, για την κατάληξη του τουρκοσυριακού επεισοδίου.

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως από την Τουρκία, με δήλωση του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούντογλου, ότι η Συρία κατέρριψε αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Το τουρκικό αεροσκάφος που κατέρριψε η Συρία πραγματοποιούσε δοκιμές ενός συστήματος ραντάρ,

δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι, το αεροσκάφος δεν εκτελούσε κάποια «μυστική αποστολή», αλλά εκτελούσε  δοκιμαστική πτήση και δεν έφερε όπλα. Ο Α.Νταβούτογλου υποστήριξε ότι  το τουρκικό αεροσκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δέχτηκε το αντιαεροπορικό πύραυλο από την αεράμυνατης Συρίας.

Το  αεροσκάφος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου RF-4 είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας και σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Δαμασκού, πετούσε πάνω από τα εδάφη της Συρίας.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα αεροφωτογραφικά συστήματα και χρησιμοποιούνται και ως κατασκοπευτικά.

Το τουρκικό αεροσκάφος, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας, πιθανόν, να  φωτογράφιζε στρατιωτικές βάσεις ή κρίσιμα στρατιωτικά μυστικά της Συρίας ή ακόμα και κάποια από τις βάσεις της Ρωσίας, που έχουν εγκατασταθεί επί συριακού εδάφους. Δεν έγινε  αναχαίτιση του Τουρκικού  αεροσκάφους από μαχητικά της Συρίας, διότι δεν θα είχε κάποιο θετικό αντίκρισμα για τη Συρία. Στην περίπτωση της αναχαίτισης,  το τουρκικό αεροσκάφος θα αναχωρούσε για την Τουρκία με  όλα τα στρατιωτικά μυστικά, που είχαν καταγράψει τα αεροφωτογραφικάτου μηχανήματα. Γι' αυτό ακριβώς, η Κυβέρνηση της Συρίας επέλεξε την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους , ως αναγκαίο κακό, γνωρίζοντας ότι έτσι, πυροδοτεί την ένταση με την Τουρκία, αλλά επιδεικνύει και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφτηκε από τους ρωσικής κατασκευής μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Buk-M2 ( SA-11 τους λένε στο ΝΑΤΟ), που πρόσφατα πήρε η Κυβέρνηση της Συρίας από τη Ρωσία, με τους οποίους έχει ενισχυθεί σημαντικά η Συριακή αεράμυνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας με θέμα την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις.

Είναι σαφές ότι, η τουρκική πολιτική ηγεσία προσπαθεί να βρει τρόπο απάντησης στην Συρία, χωρίς όμως να προκαλέσει ακραία γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο την έτσι και αλλιώς, εύθραυστη ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Μια τουρκική απάντηση μετριοπαθής που ωστόσο, θα προστατεύει και το  διεθνές κύρος της Τουρκίας.

Οι σχέσεις της Ισλαμικής Κυβέρνησης Ερντογάν με το καθεστώς Άσαντ, έχουν επ

Keywords
Τυχαία Θέματα