Η Κ. Σπανού στον ΑΘΗΝΑ984


Η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, μίλησε στις 7/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιώργο Αποστολίδη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Σε αυτή τη περίπτωση δημοσιοποιούμε μία παρέμβαση που έγινε προς το υπουργείο οικονομικών από τον Ιανουάριο και αφορά τη συσσώρευση φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες πλέον θα αρχίσουν να πλήττουν  ολοένα και περισσότερες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Έχουμε πολλές αναφορές με τις οποίες οι πολίτες μας θέτουν υπόψιν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να είναι συνεπείς έναντι του Δημοσίου, δεδομένης της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός
τους,αλλά και της αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων».

«Το θέμα που προσπαθούμε να θέσουμε λοιπόν είναι ότι υπάρχει ένα όριο στη φοροδοτική δυνατότητα, το οποίο έχουν αγγίξει, πολλοί  φορολογούμενοι.
Από την άλλη, το ζήτημα της δίκαιης κατανομής  των φορολογικών βαρών παραμένει ανοικτό με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος,σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, οι πολίτες να θεωρούν ότι έχει απονομιμοποιηθεί, λόγω της ανισοκατανομής, το φορολογικό σύστημα και να μην πληρώνουν  φόρους».  

«Τίθενται λοιπόν νομικά ζητήματα  σε σχέση με το τρόπο επιβολής της φορολογίας. Συγκεκριμένα, αφορούν στην αναλογικότητα και στη δικαιοσύνη, σχετικά με την  κατανομή των βαρών. Δεν υπάρχει δηλαδή μηδενικό κλιμάκιο με την έννοια ότι κάποιοι  φόροι επιβάλλονται σε ήδη  φορολογημένο εισόδημα, αλλά ούτε και μια προοδευτικότητα που να συνδέεται με ένα αντικειμενικό κριτήριο. Αυτό που γίνεται είναι να συνδέεται με το πρόσωπο και την έδρα όπου  ασκείται το ελεύθερο επάγγελμα.
Το κρίσιμο είναι όλα αυτά τα ζητήματα τα τεθούν πρός συζήτηση.  
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στην εισφορά αλληλεγγύης δεν υπάρχει κλιμάκιο με μηδενικό συντελεστή όπως στο φόρο εισοδήματος».   

 
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα