Η Γιόκο Όνο κλείνει τα 80

Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση τέχνης με τίτλο «Yoko Ono- Half-a-Wind Show» πραγματοποιείται από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαΐου στην Φρανκφούρτη, στη γκαλερί Kunsthalle Schirn, προς τιμήν της Γιοκο Όνο για τα ογδοηκοστά γενέθλια της.

Το ποπ είδωλο που για πολλούς είναι απλώς η αιώνια χήρα του Λένον, παρουσιάζεται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της τέχνης. Πρόκειται για μία ασυμβίβαστη καλλιτέχνιδα που δεν δίστασε ποτέ να ρισκάρει.

Η Όνο ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία επετράπη να σπουδάσει φιλοσοφία σε ένα ιαπωνικό πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε μαθήματα γραφής και σύνθεσης. Ακόμα, η Γιόκο Όνο ως καλλιτέχνης δεν ήταν απλή ζωγράφος ή γλύπτης καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν ταινίες, λέξεις, αντικείμενα, ακόμα και ο ίδιος ο εαυτός της. Για παράδειγμα, γύρισε ταινία με θέμα μια μύγα να περιφέρεται σε ολόκληρο το σώμα μιας γυναίκας, ενώ σε μια άλλη ταινία έδειξε απλά ένα αναμμένο σπίρτο για να συμβολίζουν το πέρασμα του χρόνου. Η Γιόκο Όνο έχει παρουσιάσει πράγματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «Τέχνη» που για πολλούς είναι απλώς τρελά στην καλύτερη περίπτωση.

Πηγή: http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/frankfurt-retrospective-ce...

Keywords
Τυχαία Θέματα