«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύσκολη κρίση»

«Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη κρίση. Κατά την άποψή μας, αυτή η κρίση είναι αποτέλεσμα της δραματικής αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν, στη συνέντευξη Τύπου με την οποία έπεσε η «αυλαία» της διήμερης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Σόφια.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έστειλαν ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης στην παράταξη «Βουλγαρική Αριστερά» ενόψει των πρόωρων εκλογών στη χώρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γάλλος πολιτικός.

Σύμφωνα
με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πέρα από τη μαζική φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, η νεοφιλελεύθερη πολιτική δημιουργεί και σοβαρό πρόβλημα στην κανονική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη, προωθώντας αυταρχικά μοντέλα.

«Υπάρχει μια αυταρχική λογική, η οποία επιβάλλεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ενώ ήδη έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία - τώρα πρόσφατα και στην Κύπρο. Η προώθηση της λογικής αυτής γίνεται με όλο και πιο ωμό τρόπο στις διαφορετικές χώρες. Έτσι, π.χ. στη χώρα μου, στη Γαλλία, πριν από μερικά χρόνια εμείς καταψηφίσαμε σε δημοψήφισμα την ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά αυτή η συμφωνία εφαρμόστηκε έτσι και αλλιώς. Γι' αυτό τον λόγο λέμε "όχι" στον αυταρχισμό και ζητάμε σεβασμό στη Δημοκρατία και στην κυρίαρχη βούληση του λαού της κάθε μιας ευρωπαϊκής χώρας», πρόσθεσε ο κ. Λοράν.

Ανέφερε ακόμη ότι από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το 2004 από έξι ευρωπαϊκά κόμματα, με κύριο σκοπό τον συντονισμό του αγώνα των πολιτικών δυνάμεων, που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ενταχθεί 28 παρατάξεις ενώ υπάρχουν και 11 κόμματα-παρατηρητές.

«Πολλά από τα κόμματα - μέλη μας έχουν σημειώσει σημαντικές πολιτικές επιτυχίες. Προφανώς, η σημαντικότερη και πλέον εντυπωσιακή είναι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι και στο πλευρά μου μαζί με την Μαϊτέ Μολά ως αντιπρόεδροι του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχουμε, ωστόσο, σπουδαίες νίκες και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία με το "Μέτωπο της Αριστεράς". Όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή εμείς είμαστε πιστοί στις ιδέες μας όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις», πρόσθεσε ο κ. Λοράν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του κόμματος και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα. Εξέφρασε δε τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να δίνει δυναμικό παρών «στον αγώνα που διεξάγεται στην Ευρώπη αλλά που κάνουμε και οι βαλκανικοί λαοί ενάντια στις τρόικες και στα μνημόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα