Η ευρωπαϊκή κρίση στο G20

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα κυριαρχήσει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 το σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου στην πόλη του Μεξικό την ώρα, που η διεθνής κοινότητα αναζητά δεσμεύσεις ότι η συγκεκριμένη κρίση θα ξεπεραστεί με ασφάλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται πρόθυμες να δεχθούν τις δεσμεύσεις της ΕΕ ότι θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να περιορίσει τα σύννεφα που σωρεύτηκαν στον ουρανό της κι ότι θα παράσχει πιστικές απαντήσεις που θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους του ΔΝΤ

να σχεδιάσουν το πλάνο διάσωσης των χωρών-θυμάτων της κρίσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και Οικονομικής Σταθερότητας Μαρκ Κάρνεϊ θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της G20, μαζί με αξιωματούχους των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, που στηρίζουν τις πηγές του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες, δεν αναμένεται να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του μπλοκ.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει το ρεπορτάζ, αναζητεί κάτι περισσότερο από τον διπλασιασμό της συμμετοχή του, περίπου 600 δισ ευρώ επιπλέον, για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά σε αυτό το πλάνο αντιτίθενται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Παράλληλα, πολλές χώρες, πλην των 17 της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι, η ΕΕ πρέπει να τοποθετήσει δικά της χρήματα για την αποφυγή ενός ντόμινο.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ, θα αποφασίσουν είτε να συνθέσουν προσωρινά και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής και να σχεδιάσουν ένα πλάνο συμπερασμάτων το οποίο θα κληθούν να παρουσιάσουν στην προσεχή σύνοδο της G20 στην Ουάσιγκτον.

Αναλυτές επισημαίνουν το μικρό περιθώριο που υπάρχει για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και σε ένα αίσιο τέλος στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, την κρίση στην Ευρωζώνη και το φαινόμενο ντόμινο, που μπορεί να ακολουθήσει», αναφέρει στο πρακτορείο ο οικονομολόγος του «Capital Economics» Νιλ Σέρινγκ, ο οποίος μιλά για «χαμηλές προσδοκίες».

ΠΗΓΗ: Ρόιτερς

ΦΩΤΟ: by Downing Street

Keywords
Τυχαία Θέματα