Η Ελλάδα στη συμμαχία των «προθύμων» κατά των Τζιχαντιστών


του Χρήστου Α. Καπούτση

Η Ελλάδα, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, θα στηρίξει πολιτικά, τη συμμαχία κρατών, που συγκροτείται προκειμένου να εξουδετερωθεί η σοβαρή απειλή, από την ανεξέλεγκτη και εγκληματική δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι: «εκφράζουμε την πολιτική μας υποστήριξη στη δημιουργία μιας παγκόσμιας

συμμαχίας κρατών, η οποία θα συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που η δράση της έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την ομόθυμη καταδίκη όλου του πολιτισμένου κόσμου.» Να διευκρινίσουμε ότι , η πρόταση για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας κατά των Τζιχαντιστών, συζητήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και έχουν ήδη δηλώσει την ετοιμότητα συμμετοχής τους, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Δανία, η Τουρκία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Συνεπώς, για λόγους γεωπολιτικούς, αλλά και για λόγους, που σχετίζονται με τα εθνικά μας συμφέροντα , η Ελλάδα δηλώνει παρούσα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί, τι θα πράξει η Ελλάδα, αν της ζητηθεί κάτι περισσότερο από την πολιτική της υποστήριξη, ας πούμε για παράδειγμα, η συμμετοχή της σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και φυσικά, ποιες συνέπειες θα έχει η όποια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Διότι και η συμμετοχή και η μη συμμετοχή σε δράσεις πολιτικές και στρατιωτικές σε βάρος των μαχητών του ισλαμικού Κράτους, θα έχει συνέπειες, που θα πρέπει να αναλυθούν και να εκτιμηθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση με βάση τα γεωστρατηγικά δεδομένα και τους νέους συσχετισμούς ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, δέκα αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, δέχθηκαν να συ-στρατευθούν στο πλευρό των ΗΠΑ, στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά από τη σύνοδο στην Τζέντα των Αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία και ο Λίβανος , μαζί με τις ΗΠΑ «εξέφρασαν την κοινή δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, όπως και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος».
Η δέσμευση αυτή, μπορεί να σημαίνει και τη συμμετοχή σε μία «συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Συνόδου στην Τζέντα, όπου εκτός από τα αραβικά κράτη μετείχαν και οι ΗΠΑ. Επομένως, δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Δύση ότι συγκροτείται μια συμμαχία «σταυροφόρων» κατά των μουσουλμάνων, αφού συγκροτείται μια συμμαχία με τη συμμετοχή Αραβικών κρατών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ώστε να σταματήσει η ακραία εγκληματική δραστηριότητα των φανατικών τζιχαντιστών, των μακελάρηδων των αλλοθρήσκων, του ισλαμικού κράτους .

Το σχέδιο της συμμαχίας των «προθύμων» κατά του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβάνει: την αναχαίτιση της ροής των ξένων μαχητών που μεταβαίνουν (στο Ιράκ και στη Συρία) μέσω γειτονικών χωρών (κυρίως από την Τουρκία) και κατατάσσονται στο στρατό των τζιχαντιστών. Μεταξύ αυτών και πολίτες από ευρωπαϊκά κράτη!! Και να εξουδετερωθούν οι πηγές της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους. Στο στρατιωτικό επίπεδο, θα συνεχιστούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών σε ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ. Ήδη η Βρετανία στέλνει όπλα και πυρομαχικά στο στρατό του Ιρακινού Κουρδιστάν. "Οι κουρδικές δυνάμεις παραμένουν σημαντικά λιγότερο καλά εξοπλισμένες από το Ισλαμικό Κράτος και τις βοηθούμε να αμυνθούν, να προστατεύσουν τους πολίτες και να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου είχε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο. Κεντρικό ζήτημα των επαφών του, η ετερόκλητη συμμαχία νατοϊκών και φιλοδυτικών αραβικών κρατών , που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να εξουδετερώσουν την σοβαρή απειλή του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι. Στόχος των αμερικανών είναι «τα θρησκευτικά ιδρύματα να ταχθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, με τους μουσουλμάνους ιερωμένους να μιλήσουν για το θέμα αυτό στη προσευχή της Παρασκευής» όπως δήλωσε αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι. Το Κάιρο είναι η έδρα του Αλ Αζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα του σουνιτικού Ισλάμ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής υποστήριξη, τόσο για τα αεροπορικά πλήγματα, όσο και για άλλες «διαστάσεις» του πολέμου που σχεδιάζει να εξαπολύσει η Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών.

Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, από το 2001 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, έχουν βομβαρδίσει χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, η Σομαλία και, σύντομα και τη Συρία. Το γεγονός ότι όλες οι χώρες αυτές είναι μουσουλμανικές , μάλλον δεν είναι άσχετο με την τρομακτική ριζοσπαστικοποίηση φανατικών και μη ισλαμιστών, που σήμερα εκφράζονται «ιδεολογικά» από το ISIS, ή το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο».

ο νέος χάρτης

ΟΛΑ δείχνουν ότι διαμορφώνονται νέος χάρτης στην περιοχή. Το Κουρδικό Κράτος, που θα συνενώσει το βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία. Το σουνιτικό κρατικό μόρφωμα του Ισλαμικού κράτους, που απλώνεται σε πετρελαιοφόρες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ και με ιδεολογική προμετωπίδα τον ισλαμοφασισμό και τον αντιδυτικισμό. Η τριχοτόμηση του ΙΡΑΚ και ο εδαφικός ακρωτηριασμός της Συρίας.
Σε αυτή τη νέα κατάσταση , ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΙΡΑΝ, δηλαδή τα ισχυρά κράτη της περιοχής, διαγκωνίζονται για να επεκτείνουν την επιρροή τους (πολιτική και θρησκευτική), μέχρι να προκύψουν οι νέες περιφερειακές ισορροπίες. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι, ισχύος, επιρροής και οικονομικών και ενεργειακών Στρατηγικών στόχων, όπου το ρόλο του επικυρίαρχου διεκδικούν με αξιώσεις οι ΗΠΑ, ενώ παρεμβατικό ρόλο διεκδικούν η Ρωσία και η Κίνα.

το κύμα των μεταναστών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν, από τα δραματικά γεγονότα σε αυτές τις περιοχές, είναι και η βίαιη μετακίνηση τοπικών πληθυσμών. Διαβλέποντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ζήτησε την ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουαλία, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παράνομων μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, προς την Ευρώπη.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη καθημερινή πραγματικότητα, κυνηγημένοι Πολίτες από αυτές τις χώρες, να «μπαίνουν» στην Τουρκία και να φθάνουν «εύκολα» στα παράλια του Αιγαίου. Στόχος είναι η μεταφορά τους στην Ελλάδα και από κει σε διάφορα κράτη της Ε.Ε.

Επομένως, η Τουρκία, είναι η χώρα «κλειδί», για την ανάσχεση του κύματος μεταναστών , από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και Αραβικής Χερσονήσου, προς την Ευρώπη. Και επειδή η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός Α. ΣΑΜΑΡΑΣ, ζήτησε τη συνδρομή της Συμμαχίας, ώστε η Τουρκία με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και εφόσον διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, να ασφαλίσει τις διόδους διέλευσης μεταναστών, προς την Ευρώπη. Μια αποστολή, που έχει ανατεθεί στην Ε.Ε., αλλά λόγω της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 , αλλά και των αδυναμιών της ΦΡΟΝΤΕΧ, τα σύνορα της ΕΥΡΩΠΗΣ, δεν εμπόδισαν χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες, παράνομους μετανάστες, καταδιωκόμενους για πολιτικούς λόγους ή για εγκληματικές πράξεις, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους , και να αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις πέριξ της Ομόνοιας περιοχές, στην καλύτερη περίπτωση...

Για αυτό, έχει και πολιτική ερμηνεία, η αναθέσει στον Έλληνα Επίτροπο της Ε.Ε. τον Δημ. Αβραμόπουλο, του χαρτοφυλακίου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης.

Keywords
ελλαδα, σαουδικη αραβια, δουβλινο 2, δραση, νατο, γαλλια, συμμετοχή, ηπα, αιγυπτος, σημαίνει, συρια, ιρακ, λιβυη, isis, νέα, τουρκια, ιραν, επιρροή, ρωσία, σαμαρας, δουβλινο, Αντωνης Σαμαρας, απολυσεις στο δημοσιο, μεταναστευση στην αυστραλια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, δουβλινο 2, λιβανος, χωρες, ρωσία, το θεμα, αυστραλια, αφγανισταν, γερμανια, δανια, εδρα, ηγεσια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, θρησκευτικα, ιορδανια, ιραν, ιρακ, ιταλια, καθημερινη, κινα, υεμενη, αεροπορικα, αραβικα, γεγονοτα, γεγονος, δουβλινο, επιρροή, ευρωπη, ζωη, ισλαμ, καναδας, καταρ, κυβερνηση, κυμα, κρατικο, μορφωμα, νατο, ουαλια, ομαν, πακισταν, πολωνια, προβληματα, ρολο, σαουδικη αραβια, συντομα, σισι, συμμετοχή, συρια, σομαλια, σπιτια, σχεδιο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φαταχ, φυσικα, ασφαλεια, χωρα, υπουργειο, isis, παιχνιδι, πηγες, σημαίνει, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα