Η Ελλάδα «στα δύο τρίτα της διαδρομής»

Ορισμένες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συνεχίζουν να υποφέρουν από την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προκλήσεις παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα, δηλώνει ο Joerg Asmussen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
συνεχίζει να είναι σοβαρή, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη διανύσει "τα δύο τρίτα" της διαδρομής, αναφέρει ο Asmussen, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει χάσει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

"Αυτό είναι κάτι που είδαμε στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος σε ορισμένες χώρες", δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα.

Τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας συνεχίζουν να επιβαρύνονται από ένα υπερφορτωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, προσθέτει ο Asmussen. Αν και έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό η κατάσταση είναι ακόμα προβληματική.

"Χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας αλλά αυτό θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος", προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Asmussen επαινεί την πορτογαλική κυβέρνηση για το γεγονός ότι "έχει κάνει πολλά πράγματα, αν και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται". Σημειώνει παράλληλα ότι η ανάκαμψη της Πορτογαλίας συνδέεται στενά με την ανάκαμψη της γειτονικής Ισπανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble συνεχίζει στο μεταξύ να έχει επιφυλάξεις για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ασκώντας πίεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η Κύπρος ζήτησε οικονομική βοήθεια το καλοκαίρι του 2012 αλλά η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για ύποπτες συναλλαγές ξεπλύματος χρήματος που περιλαμβάνουν ρωσικούς λογαριασμούς στη χώρα, μεταξύ άλλων.

Σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Asmussen, ο Schaeuble συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Κύπρος, η οποία αντιπροσωπεύει το 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δεν είναι συστημικής σημασίας για την Ευρωζώνη, αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα