«Η Ελλάδα καθησυχάζει την Ευρώπη»

Τις αντιδράσεις των αγορών αναμένει και αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της επιστροφής των εκπροσώπων της τρόικας, η αξιολόγηση των οποίων θα κρίνει και τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση στρέφεται στη λύση της «συνετής» εξόδου από το μνημόνιο με προληπτική στήριξη. «Η Ελλάδα καθησυχάζει την Ευρώπη: τέλος του Μνημονίου

μόνον με τη συναίνεση της Τρόικας» τιτλοφορεί συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη η La Repubblica.

Αναφέρει ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση, εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να απομακρυνθούμε από την τήρηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Και ότι θέλουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο του Μνημόνιου μόνο με την συναίνεση της Τρόικας, αναφέρει η κα Βούλτεψη.

Υπέρ της γραμμής πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος, στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης» δηλώνει στη Real News. Για τη σχέση της χώρας με το ΔΝΤ λέει πως «δεν πρόκειται για διαζύγιο αλλά για αλλαγή σχέσης». Ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. «Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο» αναφέρει.

Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει μήνυμα προς Αθήνα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στην ερώτηση, αν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει παραιτηθεί από τις ελπίδες της να αντεπεξέλθει χωρίς τρίτο πακέτο βοήθειας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, η συνεπής υλοποίηση των οποίων είναι κατά τον ο μόνος δρόμος εξασφάλισης της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αποφύγουμε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών. Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «πρέπει τώρα, γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης».

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει πολιτικά, αξιοποιώντας την εκλογική πρωτοπορία στις ευρωεκλογές και στο πλαίσιο αυτό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εθνική συνεννόηση και την συγκρότηση «ανοιχτών πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Το σχέδιο της πολιτικής απόφασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει "λευκό" κάνοντας ένα βήμα πίσω ενώ ο κ Τσίπρας για τα επίμαχα ζητήματα, είπε ότι «όλα θα γίνουν συλλογικά και στην ώρα τους». Ουσιαστική προετοιμασία, και πιο επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει «τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών αλλά και των κατεστημένων ευρωπαϊκών κέντρων» ζήτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα