Η ελευθεροτυπία είναι θεμελιώδες δικαίωμα

Η ελευθερία της έκφρασης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η σάτιρα, είναι "θεμελιώδες δικαίωμα" που προστατεύεται από το νόμο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

"Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα, η ελευθερία της γελοιογραφίας συνιστά μέρος αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος", είπε ο Βαλς αναφερόμενος στα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo με αφορμή τις επιθέσεις που προκάλεσε η προβολή αποσπάσματος μιας αντι-ισλαμικής ταινίας στο μουσουλμανικό

κόσμο.

"Ο καθένας θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα. Κάθε μεμονωμένη ενέργεια, κάθε γραπτό, κάθε σκίτσο, κάθε δήλωση, μπορεί να υποδαυλίσει, μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις", υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Βαλς, που δέχτηκε νωρίτερα αντιπροσωπεία του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM) αρνήθηκε κατηγορηματικά να τεθεί υπό αμφισβήτηση "το δικαίωμα της έκφρασης, της πληροφόρησης, της γνώμης, της γελοιογραφίας, εντός του πλαισίου των νόμων", εξηγώντας ότι "υπάρχουν δικαστήρια" στα οποία μπορούν να προσφύγουν "όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι".

Τόνισε επίσης ότι δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στόχος των οποίων είναι να διαταραχθεί η δημόσια τάξη, "να προκαλέσουν τα πνεύματα, να σπείρουν το μίσος". Όπως είπε, έχει δώσει εντολή σε όλους τους νομάρχες για να τηρηθεί αυστηρά η απαγόρευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα