Η ΕΚΤ αναμένει συρρίκνωση 0,5% στην ευρωζώνη

Σε περικοπή των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης προχώρησε η ΕΚΤ σήμερα, ανακοινώνοντας ότι τα ρίσκα σε αυτές τις νέες εκτιμήσεις, παραμένουν πτωτικά. Ξεκινώντας την ομιλία του στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως η Τράπεζα αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, έναντι των προηγουμένων αναθεωρημένων εκτιμήσεών της για συρρίκνωση κατά 0,3%.

Η ΕΚΤ προηγουμένως είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%, για όγδοο συνεχόμενο μήνα, όπως αναμενόταν, και ο Deraghi δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης, παρά τα στοιχεία που εμφάνισαν αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο τέλος του 2012.

Ο Draghi τόνισε πως η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια ελήφθη μέσω της «επικρατούσας συναίνεσης», αντί «ομόφωνα». Επίσης, πρόσθεσε πως δεν σχεδιάζεται κάτι ιδιαίτερα αναφορικά με επιπλέον δράση.

Αν και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ αναμένει η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει από το β΄ μισό του έτους, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος στο 1%, από το 1,2% προηγουμένως.

Ακόμη, η ΕΚΤ διατήρησε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια σχεδόν αμετάβλητες, στο 1,6% για το 2013 και στο 1,3% για το 2014.

Ερωτηθείς για την Κύπρο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η κυπριακή κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος, προσθέτοντας πως το συστημικό ρίσκο από την Κύπρο ίσως να μην είναι μικρό. Επίσης, δήλωσε ότι η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να αντανακλά την βιωσιμότητα του χρέους και την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Αναφορικά με την Ιρλανδία, ο Mario Draghi τόνισε πως η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο σε πολλά μέτωπα, και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό τοπίο της Ιρλανδίας.

Πρόσθεσε δε πως η ενότητα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς και ότι «οι άνθρωποι υποτιμούν το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο ευρώ».

Επίσης, διασκέδασε τις φήμες/δημοσιεύματα ότι η ΕΚΤ σκέφτεται να αποχωρήσει από την τρόικα, τονίζοντας πως η ΕΚΤ δεν λαμβάνει αποφάσεις υπό πολιτική πίεση, η τρόικα λειτουργεί πολύ καλά, και ότι οι ευθύνες πολιτικής απαιτούν «να είμαστε μέλος της τρόικας».

Ακόμη, υποβάθμισε την απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης που θέτει το ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας. Όπως δήλωσε, πολλές από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην ιταλία αναμένεται να συνεχίσουν «στον αυτόματο πιλότο», ενώ οι αγορές συνεχίζουν να επιδεικνύουν σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης. Ο Draghi πρόσθεσε πως οι κανόνες σχετικά με το πρόγραμμα ΟΜΤ, «είναι αυτοί που είναι».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα