Η εγκύκλιος για την εφεδρεία

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, με χθεσινή ημερομηνία, καθορίζονται οι όροι μετάβασης σε εργασιακή εφεδρεία των εργαζομένων στο Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
                                                                                                              
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ &                                                          Αθήνα,
22 /11/2011
ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ .ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΤΑΔΙΟΥ 29
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚ : 10110
ΘΕΜΑ : Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 παρ.3 και 4 του ν. 4024/2011

ΣΧΕΤ : ΕΓΚ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.10 Ε.Ε./2/οικ. 22225 (ΑΔΑ : 457ΒΧ-Ν1Κ) .

Σε συνέχεια της ανωτέρω εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 34 (παρ. 3,4,8) του ν. 4024/2011:

«3. Η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εργαζομένων στους φορείς της προηγούμενης παραγράφου λύεται αυτοδικαίως εκ του νόμου, όταν συντρέξουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για λήψη πλήρους σύνταξης, που αντιστοιχούν σε τριάντα πέντε (35) χρόνια ασφάλισης, εφόσον το δικαίωμα αυτό αποκτάται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μέχρι και την 31.12.2013.

4.Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου τίθενται αυτοδικαίως, με την παρέλευση εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την κατά την προηγούμενη παράγραφο λύση της σχέσης εργασίας τους.

8.Η χρονική διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, προκειμένου για εργαζόμενους της παραγράφου 4.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΙΠΙΔΔ/Β.10 Ε.Ε./2/οικ. 22225 (ΑΔΑ : 457ΒΧ-Ν1Κ), στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής εμπίπτουν.

α) το προσωπικό με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ

β) το μόνιμο προσωπικό , που υπάγεται στο κοινό ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (π.χ. πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ ) και οι οποίοι συνταξιοδοτούνται όχι με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου αλλά με βάση τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού τους φορέα, το οποίο προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31/12/2013 με πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω), υπολείπεται από αυτήν (την πλήρη συνταξιοδότηση) το μέγιστο 2 έτη τόσο για τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων ετών ασφάλισης όσο και για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας (όταν αυτό απαιτείται).

Διευκρινίζουμε εδώ ότι με βάση τη βούληση του νομοθέτη για άμεση-πλήρη συνταξιοδότηση με 35 (ή παραπάνω) έτη ασφάλισης αμέσως μετά την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας ή της υπαλληλικής σχέσης , απαιτείται κατά τη λύση της να έχουν συμπληρώσει τα ανωτέρω πρόσωπα αθρο
Keywords
Τυχαία Θέματα