«Η δραχμή είναι επικίνδυνη»

«Αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα είναι μία τραγωδία. Δεν υπάρχει μεγάλοςβαθμός ελευθερίας στο τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, επειδή είναι υπερχρεωμένη», δήλωσε στην Τρόικα του ΑΘΗΝΑ 9.84 και στον Νεκτάριο Νώτη, ο γνωστός οικονομολόγος, σύμβουλος επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ και εμπνευστής του διπλού νομίσματος Charles Goodhart. «Η Ελλάδα

δεν έχει καθόλου χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της και έτσι βρίσκεται σε πάρα πολύ αδύναμη θέση. Οι Έλληνες δυστυχώς θαπρέπει να επιλέξουν την λιγότερο κακή επιλογή που είναι να πάρουν αυτό πους τους προσφέρει η Τρόικα».

«Οι Ευρωπαίοι δανειστές , νιώθουν ότι δεν διαπραγματεύεστε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, θέλουν να διαπραγματευθούν σε πραγματικούς αριθμούς. Λέτε ότι θέλετε να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό αλλά δεν λέτε πόσο αυτό πρόκειται να κοστίσει».


«Η δραχμή είναι δυνητικά κάτι βιώσιμο. Η δυσκολία για να κάνεις μία υποτίμηση, ώστε να λειτουργήσει επιτυχώς το νέο νόμισμα, είναι ότι πρέπει στην πραγματικότητα να γίνεις ακόμα πιο σκληρός και αυστηρός στην δημοσιονομική σου κατάσταση, με ακόμα περισσότερη λιτότητα από το αν υπέγραφες μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κάτω από αυτές τις συνθήκες, με καθόλου εξωτερική χρηματοδότηση, να μπεις στo πειρασμό να πληρώσεις τα χρέη σου, τυπώνοντας χρήματα, απλά δηλαδή δημιουργώντας περισσότερο χρήμα στην αγορά.


Αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αυτό θα αποτελούσε μία συνταγή υπερπληθωρισμού πολύ γρήγορα και αυτό θα κατέστρεφε την ελληνική οικονομία και θα έκανε το σύστημα να μην μπορεί να λειτουργεί. Έτσι, πιστεύω ότι η δραχμή είναι πάρα πολύ επικίνδυνη με μία κυβέρνηση που είναι πιθανώς απροετοίμαστη να αναλάβει έναν επαρκή βαθμό ελέγχου των δημοσιονομικών, των δημοσίων δαπανών, να αυξήσει επαρκώς τους φόρους, τα έσοδα από φόρους και έτσι να κάνει δυνητικά επιτυχή μία κίνηση σε ένα ξεχωριστό νόμισμα και να είναι αυτό βιώσιμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα