Η Μπάρτσα αλλάζει (υποχρεωτικά)...

του Διονύση Δελλή

Θα μείνει στην ιστορία σαν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες μιας ολόκληρης εποχής για το διεθνές ποδόσφαιρο. Η πλούσια «χαίτη» και το πυκνό κατσαρό μαλλί του, που σπανίως άφησε ολόκληρο το πρόσωπο του σε δημόσια θέα, είναι κάτι σαν...σήμα κατατεθέν. Για την εύρυθμη ανασταλτική λειτουργία τόσο της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα, όσο και της Εθνικής Ισπανίας. Ένας σπουδαίος πολυσύνθετος αμυντικός που έκανε περίφημη καριέρα πρώτα με την καρδιά του, και έπειτα με τα πλούσια αθλητικά προσόντα του. Ένας αληθινός «αρχηγός». Ο Κάρλες Πουγιόλ.

Και ενώ τέτοιοι
«αποχωρισμοί» είναι σίγουρα πολύ δύσκολη υπόθεση, επιτρέψτε να διαχωρίσουμε λιγάκι την θέση μας. Όχι, δεν είναι σοκ η είδηση της αποχώρησης του «Λύκου» από τη Μπαρτσελόνα. Η φυσιολογική εξέλιξη είναι. Η σωστή απόφαση ενός 35άχρονου, χτυπημένου από έναν σωρό τραυματισμούς. Το κατάλληλο σημείο για να φύγεις. Ακριβώς στο... τέλος εποχής μιας ολόκληρης ομάδας. Το τέλος εποχής της Μπάρτσα, όπως αυτό αναμένεται να προκύψει μετά το φινάλε της φετινής σεζόν.

Η ομάδα που καθήλωσε τα τελευταία χρόνια (από το 2006 και έπειτα), αυτό το σύνολο που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και επί της ουσίας άλλαξε το ίδιο το παιχνίδι φτάνει στον επίλογο. Και αυτό δεν αλλάζει. Θα συνεχίσει προφανώς να είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Θα συνεχίσει πιθανότατα να είναι σε τροχιά όλων των τίτλων. Από το καλοκαίρι και έπειτα όμως αναμένεται να είναι μια τελείως διαφορετική ομάδα. Τα δεδομένα είναι... συγκεκριμένα. Η φημολογία έντονη. Και οι εξελίξεις έρχονται, με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Εξηγούμε λοιπόν: Από το περασμένο καλοκαίρι βγήκαν τα... πρώτα κομμάτια του παζλ, με τις αποχωρήσεις Αμπιντάλ και Βίγια. Τώρα; Πέραν του Πουγιόλ, το καλοκαίρι φεύγει σίγουρα και ο επί σειρά ετών βασικός πορτιέρο της ομάδας Βίκτορ Βαλντέζ (θα αντικατασταθεί από τον Τερ Στέγκεν της Γκλάντμπαχ). Είναι όμως πολύ πιθανό να φτιάξει βαλίτσες και ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής στην σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Ο Τσάβι -που τυπικά έχει συμβόλαιο ως το 2016-. Εδώ και έναν μήνα και με αφετηρία τα όσα μετέδωσε το Sky Sports Italia, έχει διαρρεύσει ότι το «μυαλό» της Μπάρτσα συζητά με τους Red Bulls της Νέας Υόρκης. Την ομάδα του Ανρί. Και μιας και μιλάμε για έναν ακόμη 35άρη, όσα ακούγονται μοιάζουν απολύτως ρεαλιστικά.

«Φευγάτος» όμως είναι και ο κόουτς. Ο Τάτα Μαρτίνο εμφανίζεται δυσαρεστημένος και με βάση όσα γράφονται στην Αργεντινή, θέλει να αποχωρήσει από τους Καταλανούς. Σκέψεις απομάκρυνσής του από τη διοίκηση δεν υπάρχουν. Ο ίδιος όμως δέχεται μεγάλη κριτική, είναι σταθερά σε μια... αόρατη σύγκριση με τον αγαπημένο της Βαρκελώνης, Πεπ Γκουαρντιόλα. Και τέλος πάντων κάθε άλλο παρά το απολαμβάνει. Αυτή τη στιγμή η Μπαρτσελόνα είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα (έναν βαθμό πίσω από τη Ρεάλ), έχει σχεδόν εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ (μετά το 0-2 στο Μάντσεστερ επί της Σίτι), είναι και στον τελικό του Κυπέλλου. Προφανώς και τα «αποτελέσματα» θα παίξουν ρόλο στην απόφαση του. Πιο πιθανό είναι όμως με τα σημερινά δεδομένα, του χρόνου στο Καμπ Νου να είναι «οικοδεσπότης» ο Ερνέστο Βαλβέρδε, παρά ο «πνευματικός πατέρας» του Λιονέλ Μέσι.

Και μιας και φτάσαμε στον απόλυτο σταρ του ποδοσφαίρου; Αυτό το τέλος... εποχής που έρχεται μπορεί να περνά και από τον ίδιο. Διότι είναι η πρώτη φορά φέτος που ακούγεται ανοιχτά ένα ενδεχόμενο μεταγραφής του. Που η Παρί ετοιμάζει εξωπραγματική πρόταση ύψους 170 εκατ ευρώ, που η Σίτι είναι έτοιμη να μπει σε... πλειστηριασμό προκειμένου να αποκτήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου. Δεν λέμε ότι θα φύγει. Λέμε ότι για πρώτη φορά έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για κάτι που πριν από έναν χρόνο δεν θα κυκλοφορούσε ούτε σαν... ανέκδοτο.
Keywords
Τυχαία Θέματα