Η Άρτεμις Κούπερ για την βιογραφία του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ηβιογραφία του Πάτρικ Λη Φέρμορ «Μιαπεριπέτεια», γραμμένη από την ΆρτεμιςΚούπερ, κυκλοφορεί από τις εκδόσειςΜεταίχμιο, σε μετάφραση Ηλία Μαγκλίνη. ΟΠάτρικ Λη Φέρμορ, γνωστός και ως ΠάντιΦέρμορ ήταν ένας σπουδαίος ταξιδιωτικόςσυγγραφέας, περιηγητής, αλλά και γνωστόςφιλέλληνας. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωήςτου στην Ελλάδα, ταξίδεψε, πολέμησε στηνΚρήτη (στην Αντίσταση κατά τη διάρκειατου Β' Παγκοσμίου πολέμου)

και κατέληξεστην Καρδαμύλη όπου έχτισε το σπίτι του- το οποίο και κληροδότησε στο ΜουσείοΜπενάκη.

Εξέδωσετα βιβλία "Το δέντρο του ταξιδιώτη","Μάνη", "Ρούμελη", "Η εποχή τηςδωρεάς", "Ανάμεσα στα δάση και τα νερά",μεταξύ άλλων. Ως αναγνώριση της προσφοράςτου στο χώρο των Γραμμάτων η βασίλισσατης Αγγλίας του απένημε τον τίτλο τουΙππότη.

ΤηνΤετάρτη 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκεεκδήλωση-παρουσίαση της βιογραφίας,στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς,στην οποία μίλησε η βιογράφος του,Άρτεμις Κούπερ και ο καθηγητής στο ΤμήμαΠολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας τουΠαντείου Πανεπιστημίου, ΣτέφανοςΠεσμαζόγλου. Την εκδήλωση συντόνισε οΗλίας Μαγκλίνης.

ΗΒρετανή ιστορικός και βιογράφος τουΠάτρικ Λη Φέρμορ, ΆρτεμιςΚούπερ μίλησε στη ΝάνσυΑγγελοπούλου.

Ερώτηση:Θα λέγατε ότι μέσω της αφήγησης τηςιστορίας της ζωής του Πάτρικ Λη Φέρμορπεριγράφονται γεγονότα, δίνονταιλαογραφικές και ιστορικές πληροφορίεςγια την Ελλάδα;

Απάντηση:Στην Αγγλία, μια βιογραφία διηγείταιμια ιστορία, είναι μία παράδοσιακήαφήγηση. Ναι, βέβαια, περιγράφει γεγονότααλλά πάντα μέσα από το πρίσμα του ενόςατόμου. Υπάρχουν και σημεία που πρέπεινα εξηγήσεις στους αναγνώστες τισυμβαίνει, να εξηγήσεις σύντομα τηνπολιτική σκηνή στην Ελλάδα προπολεμικάή κάτι τέτοιο, για να δώσεις μία εικόνα.Δεν είναι όμως ιστορία, λίγες παράγραφοιγια να πάρει ο αναγνώστης μια γεύση καιειδικά στην Αγγλία που δεν γνωρίζουναπαραιτήτως την ιστορία της Ελλάδοςκαι ειδικά την πρόσφατη.

Ερώτηση:Οι Έλληνες αναγνώστες που γνωρίζουν ταγεγονότα θέλουν μέσω της βιογραφίαςτου Φέρμορ να δουν μια νέα οπτική, ποιαη ανταπόκτιση του αναγνωστικού κοινούστην Αγγλία;

Απάντηση:Είχε μια καλή αποδοχή και οι πωλήσειςείναι πολύ καλές. Απ' όσο γνωρίζω δενέχει υπάρξει καμία αρνητική κριτική.Πρόκειται για μία παραδοσιακή Αγγλικήβιογραφία.

Ερώτηση:Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον άνθρωποΠάτρικ Λη Φέρμορ, όπως τον γνωρίσατεκαι για τον ταξιδιωτικό συγγραφέαΦέρμορ;

Απάντηση:Ήταν ο πιο υπέροχος άνθρωπος. Ότανέμπαινε σε ένα χώρο, όλοι γύριζαν, είχεαυτό το "κάτι". Αυτό που ενέπνευσεεμένα ήταν η εντυπωσιακή γενναιοδωρίατου πνεύματός του. Απανταποκρινότανμε ένθερμα, πρόθυμασε όλους τους ανθρώπουςπου συναναστρεφόταν. Ο συνδυασμόςπεριέργειας, κουράγιου και ενθουσιασμούτον εκανε ξεχωριστό και ενέπνεε τουςάλλους, όχιμόνο μένα νομίζω.

Ταπερισσότερα ταξίδια τα πραγματοποίησεμέχρι τη δεκαετία του '60 οπότε και έχτισετο σπίτι στην Καρδαμύλη. Τότε σταμάτησενα ταξιδεύει πολύ. Με τους φίλους πουείχε εκάνε μικρά ταξίδια αργότερα, γιατα οποία δεν έχει γράψει. Όλα όσα έγραψεγια την Ελλάδα ήταν από ταξίδια πουέκανε στις αρχές του '50. Οι περιγραφέςτων νησιών της Καραιβικής ήταν απόταξίδια που έκανε στα τέλη της δεκατετίαςτου '40. Το μεγάλο ταξίδι με τα πόδια έγινεστα 18 του το '30 (διέσχισε την Ευρώπη μετα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη).

Keywords
Τυχαία Θέματα