Η απόφαση στους αρχηγούς για το ομόλογο

Εντός των προσεχών ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση προεγγραφής με την οποία θα γίνει η διαδικασία προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Σε ότι αφορά την απόφαση για το ομόλογο των 435 εκατομμυρίων που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει ενταχθεί στο PSI,
ο κ. Σαχινίδης είπε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση από τους αρχηγούς.
 
«Θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, έτσι ώστε να ξέρουμε ποια είναι η άποψη, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, διότι δεν θα μπορούσα να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία και να δεσμεύσω τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς να έχω την άποψη που θα εκφράσουν οι αρχηγοί των κομμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Προειδοποίησε πως εάν καταγγελθεί το μνημόνιο, όπως προαναγγέλλει ο κ. Τσίπρας, «οι θεσμικοί πιστωτές θα θεωρήσουν, ότι δεν έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με τα ποσά που είχαν δεσμευτεί στο πλαίσιο των δύο συμφωνιών, της πρώτης και της δεύτερης, βάσει των οποίων η Ελλάδα θα εξασφάλιζε ένα ποσό της τάξης των 240 δισεκατομμυρίων αθροιστικά, για να μπορεί να παραμείνει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξω από τις αγορές και να υλοποιήσει εκείνες τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα ... Όσο η χώρα μας έχει πρωτογενή ελλείμματα -αν αφαιρέσουμε τις πληρωμές για τους τόκους, έχει περισσότερα έξοδα απ' ότι έχει έσοδα- η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει αντικειμενικά καμία δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Αυτό σημαίνει, ότι αν αύριο για παράδειγμα παρθεί μία απόφαση από οποιονδήποτε ότι η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, τότε με βάση τα αποτελέσματα του 2011, όπου το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων περίπου, θα πρέπει μέσα σε μία νύχτα, από τη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση, να γίνουν περικοπές της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα».
 
Πρόσθεσε ότι εάν εφαρμοστούν όσα είπε ο κ. Δ.Στρατούλης, δηλαδή επιστροφή του χαρατσιού της ΔΕΗ, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων «το πιο πιθανό είναι ότι η χώρα θα γυρίσει στο 2009 τότε που η Νέα Δημοκρατία άφησε τη χώρα με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 24 δισεκατομμυρίων». Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της οικονομίας σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πως η οικονομία είναι αντιπαραγωγική και όχι ποιος έχει τα μέσα παραγωγής.
 
Σε ότι αφορά τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου σημείωσε ότι «τα περιθώρια μας δίνονται κάθε φορά που έρχεται προς αξιολόγηση το κλιμάκιο και εκεί γίνεται μία συζήτηση. Διότι οι σχέσεις με την τρόικα δεν είναι μια σχέση στατική, είναι μια σχέση δυναμική. Κάθε φορά λοιπόν γίνονται συζητήσεις με βάση την εμπειρία που κατακτήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και βεβαίως μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και σε τροποποιήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα