Η «ανθελληνική» ποδοσφαιρική οδηγία και η... καρδούλα των 109 εκατ. ευρώ

του Διονύση Δελλή

Υπάρχει κρίση στο διεθνές ποδόσφαιρο; Κρίση οικονομική ως... προέκταση της γενικότερης κατάστασης που σφίγγει την θηλιά στον λαιμό της Ευρώπης; Ναι, υπάρχει. Προφανώς και υπάρχει. Eδώ έφτασε χθες, σε σημείο η παγκόσμια ένωση των ποδοσφαιριστών (FIFPro) να εκδώσει «οδηγία» που ούτε λίγο, ούτε πολύ «προειδοποιεί» τα μέλη της να μην μετεγγράφονται σε ομάδες της Ελλάδας, της Κύπρου
(αλλά και της Τουρκίας) διότι τα «κανόνια» βαράνε ασταμάτητα! Οδηγία που μπορεί να «πληγώνει» το γόητρο αλλά δυστυχώς δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εξαιρώντας κάποιες λίγες συγκεκριμένες ομάδες όλες οι άλλες έχουν κάνει το «φέσι» επιστήμη σε βάρος, ποδοσφαιριστών, προπονητών, ατζέντηδων και όσων τέλος πάντων συνεργάζονται. Ειδικά από τις ξένες αγορές.

Οι ομάδες κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κερδίσουν έναν παίκτη, προσφέροντας υψηλές απολαβές, πολυτελή σπίτια, φιλόδοξα πλάνα, μπόνους υπογραφής και ποσοστό από μελλοντική μεταγραφή. Δυστυχώς η FIFPro έχει διακρίνει ότι πολλές ομάδες δεν τηρούν αυτές τις υποσχέσεις. Έτσι μετά από μήνες οι σύλλογοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα και οι παίκτες πρέπει να περιμένουν μήνες για να πληρωθούν, ενώ πολλές φορές δεν παίρνουν ποτέ τα χρήματά τους. Κάποιοι παίκτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί ο σύλλογος δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεχίσει να πληρώνει το ενοίκιο», προειδοποιεί με ανακοίνωση της η παγκόσμια ένωση. Και ξαναλέμε ότι έχει απόλυτο δίκιο. Τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε να συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η κρίση δεν είναι παντού όμως. Και δεδομένα όχι στον «αφρό» του football. Εκεί τα μεγάλα πορτοφόλια συνεχίζουν να του δίνουν να... καταλαβαίνει. Και αν όντως μέσα στα επόμενα 24ώρα ολοκληρωθεί και η πώληση του Γκάρεθ Μπέιλ απο την Τότεναμ στην Ρεάλ Μαδρίτης τότε αυτό το καλοκαίρι σπάνε όλα τα ρεκόρ.

Η συζήτηση της πώλησης του Ουαλού έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 109 εκατ ευρώ! Και... συνεχίζεται! Εννοείτε ότι εάν και εφόσον θα είναι η πρώτη μεταγραφή στην ιστορία που θα...πιάσει τριψήφιο αριθμό εκατ. ευρώ! Αν όντως ο Μπέιλ αξίζει τα λεφτά του ή αν τέλος πάντων είναι φυσιολογικό να συζητάμε σοβαρά σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα για μια μόνο μεταγραφή; Καμία σημασία δεν έχει. Οι ομάδες είναι εταιρίες. Και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο πολύ καλά οργανωμένες. Για να προσφέρουν αυτά τα χρήματα προφανώς έχουν τους λόγους τους. Ειδικά η Ρεάλ έχει τρομερή παράδοση σε τέτοιες κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι αν ολοκληρώσει την μεταγραφή του Μπέιλ θα έχει στο παλμαρέ της, τις πέντε από τις δέκα πιο ακριβές μεταγραφές σε ολόκληρη την... διαδρομή του football παγκοσμίως.

Το σημερινό Νο1 (Ρονάλντο 96 εκατ ευρώ απο τη Γιουνάιτεντ ), το Νο3 (2001 Ζιντάν από την Γιουβέντους 69 εκατ ευρώ), το Νο4 (2008 Κακά από Μίλαν 65 εκατ ευρώ), και το Νο6 (2000 Φιγκό από Μπαρτσελόνα 60 εκατ ευρώ) της λίστας των πιο ακριβών μεταγραφων είναι δικό της. Με τον Μπέιλ τινάζει τη μπάνκα στον αέρα αλλά και επιβεβαιώνει τον τίτλο της «Βασίλισσας» και σε ένα ακόμη «επίπεδο»

Για την ιστορία στο υπόλοιπο top ten η Μπαρτσελόνα έχει ακόμη το Νο2 (2009 Ιμπραήμοβιτς από την Ίντερ με 92,5 εκατ ευρώ) και το Νο 10 (Η απόκτηση του Νέιμαρ φέτος υπολογίζεται ότι τις στοίχισε 57 εκατ ευρώ). Παρί (Νο5 φέτος με τον Καβάνι), Μονακό (Νο 7 με τα 60 εκατ ευρώ για Φαλκάο), Τσέλσι (Νο8 με τα 58 εκατ ευρώ για τον Τόρες το 2011) και Λάτσιο (Νο 9 με τα 57 εκατ ευρώ στην Πάρμα για τον Κρέσπο) συμπληρώνουν τον δεκάλογο των μεγάλων μεταγραφών.
Keywords
Τυχαία Θέματα