Η αναζήτηση των ριζών

Η ευαίσθητη διαδικασία της αναζήτησης των ριζών, παρουσιάζεται στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος του Αθήνα 9.84 για τα υιοθετημένα παιδιά. Μία διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα. Πόνου και ματαίωσης αρχικά, αλλά και μεγάλη χαρά στη συνέχεια. Κάθε χρόνο το Κέντρο «Η ΜΗΤΕΡΑ» δέχεται περίπου 100 αιτήσεις από υιοθετημένους ηλικίας συνήθως 30-40 ετών ή από μητέρες ηλικίας συνήθως

50-60 ετών. Περίπου στο 40% μπορεί να γίνει η επανασύνδεση του παιδιού με τη μητέρα. Από τη στιγμή που γίνεται η αίτηση, η διαμεσολαβητική διαδικασία μπορεί να κρατήσει 2-3 χρόνια.

Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να καλύψουν κάποια κενά που έχουν στη ζωή τους, Όταν γίνεται η επανασύνδεση, στην αρχή υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά σταδιακά μειώνεται μέχρι που σταματά, σχολιάζει η Ασημίνα Παυλίδου, υπεύθυνη στο Τμήμα Αναζήτησης Ριζών στο Κέντρο.

«Δεν έχουμε δει, ο υιοθετημένος με τη φυσική οικογένεια να συνδέεται για πάντα και να ξεκινά μία καινούρια ζωή μαζί τους. Οι θετοί γονείς παίρνουν μέρος στη διαδικασία. Είναι υποστηρικτικοί μέχρι να φτάσουν στη συνάντηση. Ωστόσο μετά, ανησυχούν μήπως η σχέση με το παιδί τους χαλάσει ή διαμορφωθεί αλλιώς, σιγά σιγά όμως καθησυχάζονται».

Μία χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάται η κυρία Παυλίδου είναι ενός άνδρα 54 ετών από το εξωτερικό. «Κάθε καλοκαίρι για 12 χρόνια μας έλεγε ότι θα έρθει, αλλά τελικά ήρθε φέτος για πρώτη φορά, γιατί όπως μας είπε, δεν ήταν έτοιμος για το ταξίδι αυτό». Συνάντησε τη βιολογική του μητέρα, η οποία ήταν άρρωστη και μετά από 2 μήνες πέθανε. Αν δεν έκανε αυτό το ταξίδι, δε θα γνωρίζονταν ποτέ. Σήμερα εξακολουθεί να έχει επικοινωνία με την οικογένεια της βιολογικής του μητερας.

Μία θλιβερή περίπτωση ήταν μιας γυναίκας που έψαχνε τη μητέρα της, η οποία όμως αρνήθηκε τη σύνδεση με το «Μητέρα» και την κόρη. Μετά από λίγο διάστημα, της εξήγησαν ότι η κόρη δεν ήθελε τίποτα από εκείνη, αλλά εκείνη απάντησε ότι δεν γέννησα εγώ εκείνη τη χρονιά. Η κοπέλα όταν μιλάει γι αυτό νιώθει σαν μικρό παιδί και νιώθει ότι έχει απορριφθεί για δεύτερη φορά.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες παιδιά και ανάδοχες οικογένειες του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», διασκέδασαν στη γιορτή αγάπης που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Αθήνα 9.84, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη».

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύμα αγάπης, να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα, να τραγουδήσουν και να χορέψουν, αλλά και να πάρουν τα δώρα τους.

Διαβάστε τη προηγούμενη είδηση εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα