Η Α. Φραγκουδάκη στον ΑΘΗΝΑ984

Η ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, Άννα Φραγκουδάκη, μίλησε στις 29/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα θετικής διάκρισης. Το 1996 ψηφίστηκε νόμος για την ευκολότερη πρόσβαση των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, με χαμηλότερη βαθμολογία. Και μάλιστα με πρόσθετες θέσεις, ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

Αυτό άνοιξε τις πόρτες. Μέχρι τότε δεν είχαμε σχεδόν καθόλου μέλη της μειονότητας με διπλώματα ελληνικών πανεπιστημίων. Ελάχιστοι σπούδαζαν και μάλιστα σε άλλες χώρες, κυρίως στην Τουρκία.
Το 2000 οπότε μετρήσαμε την διαρροή όσον αφορά στο υποχρεωτικό σχολείο, διαπιστώσαμε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό δεν τελείωνε το γυμνάσιο, που είναι το υποχρεωτικό και όσοι πήγαιναν στο δημοτικό, αποφοιτούσαν σε ένα ποσοστό 35%. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές. Στο γυμνάσιο, φοιτούσαν περίπου 1.500 παιδιά και σήμερα έχουν αγγίξει τις 4.000. Στο λύκειο πήγαιναν μόνον 550 και σήμερα μιλάμε για 3.500 παιδιά. Τα κορίτσια, που είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης, στο δευτεροβάθμιο σχολείο γυμνάσιο και λύκειο δηλαδή, έχουν πλησιάσει τον εθνικό μέσο όρο... Το πρόγραμμα εκτός από τη συμβολή του σε αυτή την αλλαγή των αριθμών, που είναι αντικειμενικά εντυπωσιακή, έχει καταφέρει κάτι το οποίο είναι ίσως το πιο δύσκολο από όλα. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονέων των μαθητών. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει εντάξει στα σχολεία πρόσθετα μαθήματα ελληνικών στο κανονικό σχολικό ωράριο, απογεύματα και σαββατοκύριακα. Έχει τέσσερις κινητές μονάδες που ανεβαίνουν στα βουνά και κάνουν μαθήματα ελληνικών, με laptop και μοντέρνα τεχνολογία, στα παιδιά των απομονωμένων μειονοτικών χωριών. Επίσης, έχει δέκα κέντρα που αποτελούν ένα είδος πολιτιστικών κέντρων και φροντιστηρίων μαζί. Δηλαδή, κάνουν μαθήματα ελληνικών σε παιδιά του γυμνασίου, του λυκείου, σε γονείς μαθητών -κυρίως μητέρες- και οργανώνονται μεικτές κατασκηνώσεις το καλοκαίρι. Όλα αυτά, στη διάρκεια της χρονιάς τα παρακολουθούν περίπου 7.000 παιδιά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα