Η Volvo ξυπνάει τους «νυσταγμένους» οδηγούς

Ένας νυσταγμένος οδηγός είναι εξίσου επικίνδυνος με έναν μεθυσμένο στο τιμόνι. Συνδυάζοντας τη σχεδίαση με την τεχνολογία, η Volvo Trucks συμβάλλει στην οδική ασφάλεια βοηθώντας τους οδηγούς να μείνουν ξύπνιοι, σε εγρήγορση και σε κατάσταση απόλυτου ελέγχου. Περασμένα μεσάνυχτα, διπλή βάρδια στη δουλειά, ξενύχτι λόγω μωρού που δεν κοιμάται ή ακόμα και η μονοτονία του «ανοιχτού» δρόμου πολλοί είναι οι λόγοι που ευθύνονται για την υπνηλία των οδηγών στο τιμόνι. Ανεξάρτητα από την αιτία όμως, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Τα ποσοστά των ατυχημάτων που προκαλούνται από κουρασμένους οδηγούς διαφέρουν από έρευνα σε έρευνα και γενικά κυμαίνονται μεταξύ 15 και 60%. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι αυτό το είδος ατυχημάτων είναι συχνά και το σοβαρότερο συγκριτικά με τις συγκρούσεις που οφείλονται σε άλλους παράγοντες, και αυτό συμβαίνει λόγω καθυστερημένης αντίδρασης και αδυναμίας ελιγμών αποφυγής εμποδίων.

«Έχει αποδειχτεί ότι όταν οδηγείτε κουρασμένοι διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ» σχολιάζει ο Torbjörn Åkerstedt, ερευνητής σε θέματα ύπνου και καθηγητής στο Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ο Καθηγητής Åkerstedt χρησιμοποιεί κουρασμένα άτομα σε έναν προσομοιωτή οδήγησης θέλοντας να μελετήσει τις αντιδράσεις τους πίσω από το τιμόνι. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή, αφού παρουσιάσουν πρώτα τα κλασικά συμπτώματα της κούρασης όπως βαριά βλέφαρα και χασμουρητό, στη συνέχεια πέφτουν σε φάση ‘μικρο-ύπνου' (microsleep), καθώς τους παίρνει ο ύπνος για μερικά δευτερόλεπτα - συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Η Volvo Trucks έχει εξελίξει το Driver Alert Support (DAS), ένα σύστημα βασισμένο σε αισθητήρες που ανιχνεύει πότε ο οδηγός είναι αφηρημένος. Αν παρουσιάσει συμπτώματα κόπωσης όπως ακανόνιστη ή σπασμωδική οδήγηση, το σύστημα εκδίδει ένα ηχητικό και ένα οπτικό σήμα.

«Το σύστημα είναι «αόρατο αν οδηγείτε καλά» σχολιάζει ο Peter Kronberg, υπεύθυνος τεχνικής εξέλιξης του DAS για τη Volvo Trucks. «Δεν είναι κάτι που θα απαιτήσει την προσοχή σας ή θα σας αποσπάσει χωρίς λόγο ενώ οδηγείτε. Αν εμφανιστεί, σημαίνει ότι έχει κάθε λόγο - για να σας προειδοποιήσει ότι αποτελείτε δημόσιο κίνδυνο και ότι πρέπει να λάβετε μέτρα».

«Το μυαλό δουλεύει πιο αργά, καθυστερείς να θυμηθείς κάτι, δυσκολεύεσαι να μάθεις νέα πράγματα και αντιδράς αργοπορημένα σε απλά ερεθίσματα» λέει σχετικά ο Καθηγητής Åkerstedt. «Μελέτες έδειξαν επίσης ότι χάνεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Και ασφαλώς η συναισθηματική αστάθεια δεν λειτουργεί θετικά όταν είσαι στο τιμόνι αφού ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση σου».

Σε έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας βρέθηκε ότι το 52% των ατυχημάτων με ένα όχημα και μάλιστα φορτηγό βαρέως τύπου, είχε σχέση με την κόπωση και στο 18% των περιπτώσεων ο οδηγός παραδέχτηκε ότι τον είχε πάρει ο ύπνος. Η Ευρωπαϊκή έρευνα κόπωσης European SafetyNet (2009) Fatigue αποκάλυψε ότι το 60% όλων

Keywords
Τυχαία Θέματα