ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ: Σταδιακή αύξηση αμοιβών

Δέχονται, αλλά μετά από δύο - τρία χρόνια την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 586 ευρώ που βρίσκεται από το 2012 υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση αλλά και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ενόψει της επαναφοράς της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για το ύψος του εν λόγω

μισθού μέσα από την υπογραφή της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπουν αναλυτικά οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ

Αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr από τη Γενική Συνοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρουν πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία θα πρέπει να υπογραφεί έως την 31η Μαρτίου 2015 -μιας και η προηγούμενη έχει λήξει από τις 31η Δεκεμβρίου του 2014- είναι σωστό να είναι τριετούς διάρκειας (δηλαδή να ισχύσει το 2015, το 2016 και το 2017) και να προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από το 2017 (δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα ).

Παράλληλα, από τη ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζουν την άμεση κατάργηση της διάκρισης μεταξύ του κατώτατου μισθού που λαμβάνουν οι νέοι εργάτες έως 24 ετών (511 ευρώ) και εκείνου που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι από 24 ετών (586 ευρώ).

Πηγές του Capital.gr από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αναφέρουν πως η πρόταση τους προβλέπει τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε δύο χρόνια, δηλαδή το 2016 (έναντι του 2017 που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ).

Συγκεκριμένα φέτος να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 680 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα και στα 751 ευρώ το 2016. Παράλληλα, από την ΕΣΕΕ κάνουν δύο ταυτόχρονες προτάσεις για τη μείωση του μη – μισθολογικού κόστους εργασίας, έτσι ώστε να πέσει στα ... μαλακά η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 12% το 2015 και κατά 10% το 2016:

Την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών επί του 13ου και 14ου μισθού.
Την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Μετά την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr, θα επιχειρήσει να υπογράψει μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για το εμπόριο η οποία έχει λήξει από τον Οκτώβριο του 2013. Σύμφωνα, με τις ίδιες πηγές, η ΕΣΕΕ θα προτείνει εισαγωγικό, κατώτατο μισθό στο εμπόριο το 2015, στα 751 ευρώ αντί του 860 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη κλαδική σύμβαση.

Να σημειωθεί πως και ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε πρόσφατες δηλώσεις του (ΣΚΑΪ, περασμένη Κυριακή) είχε μιλήσει για την παροχή “κινήτρων” που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να παράσχουν ένα κατώτατο μισθό κατά 22% μεγαλύτερο από εκείνο που δίνουν σήμερα, όπως “νέες ρυθμίσεις” των οφειλών τους προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά. Ο κ. Σκουρλέτης είχε μιλήσει επίσης για “σταδιακή” επαναφορά του κατώτατου μισθού, με την έννοια ότι πρώτα θα αποκατασταθεί η προ – μνημονιακή εργασιακή νομοθεσία (επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας κλπ.) και, έπειτα -χωρίς να διευκρινίσει πότε- θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα