Γουατεμάλα: Διαδήλωση κατά της διαφθοράς

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας χθες Σάββατο για να διαδηλώσουν εναντίον της διαφθοράς, μετά το ξέσπασμα ενός κύματος σκανδάλων που ώθησε τον πρόεδρο της χώρας να ανακοινώσει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και προηγουμένως την αντιπρόεδρο να παραιτηθεί.

Πολλάτα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές καλούσαν τον πρόεδρο Ότο Πέρες ναπαραιτηθεί και αυτός· άλλα απαιτούσαν να παταχθεί η πολιτική διαφθορά και το έγκλημα. Παρόμοια αιτήματα κυριάρχησαν

σε συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Γουατεμάλας.

"Δενθέλουμε πλέον τον Ότο Πέρες στην εξουσία", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στην Πλατεία Συντάγματος, ο οδοντίατρος Ότο Τσοχολάν. "Έκλεψαν πάρα πολλά χρήματα και για αυτό ήρθα να διαδηλώσω-είναι σημαντικό οι πολιτικοί να ξέρουν ότι είμαστε δυσαρεστημένοι".

Οιδιαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις κρατικών λειτουργών για υποθέσεις διαφθοράς. Ο σάλος που έχει ξεσπάσει ώθησε τον Πέρες να αποπέμψει τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αλλά και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, μεταξύ άλλων.

Μίαημέρα πριν από τον ανασχηματισμό, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γουατεμάλας Χούλιο Σουάρες και άλλα 14 πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για ένα σκάνδαλο που αφορά τη χειραγώγηση ενός μειοδοτικού διαγωνισμού, τον οποίο είχε κηρύξει το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας, υπέρ μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Νωρίτερατον Μάιο, η αντιπρόεδρος Ροξάνα Βαλδέτι παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίεςπου διατυπώθηκαν σε βάρος της περί του ότι συνδεόταν με ένα κύκλωμα διαφθοράς στα τελωνεία, που λάμβανε δωροδοκίες για να επιτρέπει σε επιχειρηματίες να μην πληρώνουν δασμούς.

Τασκάνδαλα διαφθοράς πλήττουν το συντηρητικό Πατριωτικό Κόμμα του Πέρες ενώ απομένουν λίγοι μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ο Πέρες, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον θώκο πριν από το τέλος της θητείας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα